naklady-na-vykurovanie-zonove-kurenie-chytry-termostat

Ako ušetril zákazník náklady na vykurovaní s dodaným systémom od KOTi.sk Zanechajte komentár

Zákazník býva v 4-izbovom dvojpodlažnom rodinnom dome v radovej zástavbe v Banskej Bystrici. Nasťahoval sa začiatkom októbra a do týždňa sme realizovali celú inštaláciu inteligentného domu. Jeden z aspektov inteligentného ovládania bola aj automatizácia vykurovania. Použili sa moderné dizajnové dotykové termostaty značky MCO Home, z ktorých sme celkovo namontovali až 6 ks – 3x izba, obývačka, kúpeľňa a garáž.

Ušetrené náklady na vykurovaní

Do rozdeľovača na podlahovku sme montovali servo-ventily, ktoré sú ovládané pomocou termostatov v jednotlivých miestnostiach. Do systému vykurovania sme integrovali aj elektrický kotol značky Protherm pomocou spínacieho modulu.

Následne v systéme sme vytvorili vykurovacie režimy pre každú zónu (termostat) samostatne podľa využitia miestnosti. To znamená, že v prípade kúpeľne sme nastavili vždy o približne 0,5 stupňov viac, do spálne sme nastavili teplotu počas dňa nižšiu o 1,5 stupňov, keďže v tomto čase sa spálňa „nepoužíva“.

Celý systém sme prepojili s kotlom, aby vzniklo plne zónové vykurovanie, kde ktorýkoľvek z termostatov dokáže spustiť kotol a tým kúriť vždy iba tam, kde je to potrebné. Pomocou tohto riešenia sa kotol nezapne, ak nikde nie je potrebné kúriť, no zapne sa vždy, keď sa akýkoľvek z termostatov zapne.

Zákazník nás informoval, že po skončení ročného zúčtovacieho obdobia za elektriku bol „šokovaný“, o koľko nižšie sa mu nastavili zálohové platby v porovnaní so susedmi, ktorý bývajú vo vedľajších domoch (pripomíname, že sa jedná o radovú zástavbu, takže všetky domy majú rovnaké tepelné charakteristiky).

Komunikácia so zákazníkom prebiehala nasledovne:

Z: Inak musím povedať, že čo sa týka vypínania kotla v zime, tak sme ušetrili riadne.

K: Teší ma to. Ceny za energie idú hore…

Z: Všetci susedia platia 220-260 Eur za elektrinu. My máme platbu 126 Eur.

K: Zónové vykurovanie je najefektívnejšie riešenie. Ale aj tak, 126 Eur v porovnaní so susedmi je až podozrivo málo. Nemenili vám náhodou elektromer počas zúčtovacieho obdobia?

Z: Nie.

K: Takže frčíte na bežnom ročnom zúčtovaní?

Z: Áno.

K: Tak to musíme priznať, že rozdiel je naozaj veľký. To je značná úspora. A ako sa to vyrátalo?

Z: Prišlo zúčtovanie. Od októbra, elektrika sa prehlásila v máji.

K: No od októbra až do mája je celkom dobré zúčtovacie obdobie. V podstate obsahuje celý vykurovací cyklus.

Z: Na začiatku sme platili zálohové platby 80 Eur. Potom sme si zvýšili na 120 Eur v januári.

K: Teší ma, že sme vám ušetrili také značné náklady a hlavne, že ste spokojný.

Znie to možno neuveriteľne, ale podľa priznania zákazníka jeho celkové náklady na elektriku (nemá plyn) v porovnaní so susedmi je až o 50%  nižšia. Ak by sme to prerátali na celé ročné obdobie, tak to by znamenalo úsporu medzi 1128 až 1608 Eur. V jeho prípade celé zónové vykurovanie vychádzalo na približne 1150 Eur.

Ako vidíte, vďaka inteligentnému vykurovaniu môžete ušetriť na nákladoch až tak značne, že sa vám investícia do nej vráti už do jedného roka. No a od druhého roka už sporíte…napr. na dovolenku, alebo na čokoľvek iné.

Ak aj vy hľadáte spôsob, ako ušetriť náklady na bývanie, kontaktujte nás. My vám nájdeme ten vhodný spôsob. Neváhajte, ceny energie majú raketovo narastať a nikto nevie, čo nás čaká v roku 2023.

Prečítajte si ďalší zaujímavý článok o smart riešení domovej automatizácie kliknutím na tento odkaz.

Pridaj komentár