Inteligentna domacnost vyhody

Čo je inteligentná domácnosť a 4 rady ako začať

Krátka odpoveď je jednoduchá – inteligentná domácnosť (smart home) je všetko to čo si želáte aby sa aj udialo.

A teraz tá dlhá odpoveď:

Inteligentná domácnosť (po anglicky smart home) je domácnosť, ktorá využíva prvky domácej automatizácie, pomocou ktorých Vy a váš dom dokáže riadiť osvetlenie, vykurovanie, zabezpečenie, elektrické spotrebiče a iné integrované prvky pohodlnejšie, efektívnejšie, komfortnejšie a bezpečnejšie.

Pod pojmom inteligentná domácnosť chápeme aj to, keď na základe diaľkového alebo automatizovaného ovládania sa riadi osvetlenie (napr. pohybový senzor ovláda svetlo v špajži), ale aj to, keď všetky aspekty sú ovládateľné v jednom systéme (komplexné systémy).

Domáca automatizácia je všetko, čo vám dáva automatickú kontrolu nad vecami v domácnosti a to transformovaním jednoduchého („hlúpeho)“ zariadenia na chytrú či inteligentnú. Z toho vyplýva aj terminológia inteligentná domácnosť.

Ako príklad, čo ak máte obavy o spotrebe energie a tiež by ste chceli znížiť svoju uhlíkovú stopu? Inteligentná domácnosť vám s tým pomôže. Pri nasadený správnych prvkov systém vám umožňuje vytvoriť detailnú analýzu o spotrebe energie pre jednotlivé oblasti (ako napr. vykurovanie, spotrebiče, elektronika, osvetlenie) a ich celkové náklady.

V konečnom dôsledku inteligentná domácnosť vám dokáže usporiť nemalé financie v bývaní znižovaním spotreby energie pri bývaní.

Ale ak vás nezaujíma nejaká spotreba, možné úspory či grafy, určite vás zaujíma pocit zvýšeného komfortu bývania. Stačí systém jednoducho nastaviť tak, aby všetky automatizované zariadenia boli ovládané energeticky čo najefektívnejšie.

Typické základné prvky automatizácie sú:

  • automatické vypínanie svetiel v miestnostiach, kde nie je pohyb
  • zníženie požadovanej teploty, keď nie ste doma
  • odpojenie elektrických spotrebičov od elektriky pomocou zástrčiek, aby sa minimalizovala pohotovostná spotreba

Ak vaše hlavné ciele bývania sú pohodlie, komfort a zdravie, tak inteligentná domácnosť je stále tá správna voľba. Pomocou domácej automatizácie môžete sledovať kvalitu ovzdušia a podľa potreby automaticky otvárať alebo zatvárať okná, či spustiť ventilačný systém (rekuperáciu) na zásobovanie miestností stálym čerstvým a prefiltrovaným vzduchom. 

V dnešnej dobe väčšina z nás žije zrýchlený a vystresovaný život. Práve preto každý z nás určite privíta určitú formu asistencie pri bývaní. Aj keď hlasové služby budú dostupné v slovenčine v blízkej dobe, hlasový asistenti už teraz sú veľmi vyhľadané elektronické zariadenia. Dokonca každý z nás, ktorý má smartfón, má určitú formu hlasového asistenta v telefóne. A často krát nie je nič komfortnejšie, ako požiadať hlasový asistent, bez ohľadu nato, či to je Alexa od Amazon, Siri od Apple alebo Google Assistant, aby urobil niečo namiesto nás.

Veď sa priznajme: požiadať hlasového asistenta, aby ovládal svetlo, upravil teplotu podľa požiadavky, odpovedal na telefonát, či ukázal, kto je pri vchodových dverách je pohodlné a vysoko návykové. O tom ani nehovoriac, že jediným príkazom systém dokáže vykonať reťazec akcií naraz. Hlasový asistent v dnešnej dobe už nie je iba „vybraná služba“ pre bohatých, alebo science fiction vo filmu, ale skutočnosť. A to dostupná pre každého. Stačí ak vytiahnete váš telefón a spustíte hlasového asistenta Ok Google / Hello Siri.

FIBARO home center inteligentna domacnost

Inteligentná domácnosť – kde začať

Bez ohľadu na to, na akej technológii bude vaša inteligentná domácnosť založená, základné prvky a komponenty sú podobné. Zvyčajne systém má jednu riadiacu jednotku, niekoľko senzorov, ktoré hlásia meranú hodnotu alebo stav (napr. pohyb, stav dverí či okien, teplota, vlhkosť, jas, atď.) a aktory, ktoré vykonajú akciu (zapnutie svetla, vypnutie televízia, otváranie žalúzií, atď.).

Cieľom tohto článku je to, aby ste pochopili, čo jednotlivé komponenty robia, načo slúžia a ako môžu vzájomne spolupracovať.

V dnešnej dobe inteligentná domácnosť pozná širokú škálu zariadení, čo môže byť mätúce pre nových ľudí v danej oblasti. Našťastie, v dnešnej dobe situácia jednotlivých technológií je lepšia ako to bolo kedysi, keďže viac a viac zariadení dokáže vzájomne spolupracovať aj keď sa jedná o mix rôznych technológií. To znamená, že nepotrebujete vedieť, ako jednotlivé produkty technologicky fungujú, budete môcť vybrať tie, ktoré vám vyhovujú najviac.

Pre viac informácií o dostupných systémoch vám do budúcna prinesieme sprievodcu kompatibility.


Odporúčania na úvod

Inteligentná domácnosť sa môže členiť na 2 základné typy systémov.

Hlavné systémy používajú “štandardné” bezdrôtové technológie, ako sú Z-Wave, ZigBee a WiFi. Ich výhodou je, že dokážu používať produkty od rôznych výrobcov a často integrácia do systému je priama bez potreby dodatočného mosta (bridge). Táto inteligentná domácnosť je vysoko flexibilná.

Druhý typ systému sú takzvané “uzamknuté” systémy, ktoré používajú svoje vlastné bezdrôtové technológie, ktoré nie sú zverejnené. Tieto systémy majú tendenciu byť veľmi spoľahlivé v tom, načo sú určené, ale zvyčajne nedokážu spolupracovať s inými systémami. To neznamená, že by ste sa museli vyhýbať takým systémom, len jednoducho treba brať do úvahy, že je možné, že taký systém v budúcnosti nedokážete prispôsobiť alebo rozšíriť.

Niektoré systémy už v dnešnej dobe ponúkajú určitú formu integrácie prostredníctvom svojich vlastných Cloudových služieb alebo prostredníctvom integrácie tretích strán, ako je napr. IFTTT. Stále to však znamená, že ste obmedzený v porovnaní s prvým systémom.

  1. Zvoľte si výrobok alebo systém vzhľadom na aktuálnu situáciu
    Aj keď sa vám pozdáva kompletná a komplexná inteligentná domácnosť hneď na začiatku v plnom nasadení, možno to nie je tá najlepšia voľba. Tak ako aj v iných aspektoch života, aj tu platí základné odporúčanie: začnite v malom. Napríklad sústreďte sa len na jednu miestnosť, alebo aspekt (ako prvotné by sme odporúčali vykurovanie alebo osvetlenie), ktorú by ste chceli automatizovať teraz. Zvoľte produkty a systém, ktorý spraví všetko, čo chcete – napr. ovládanie niekoľkých svetiel alebo ovládanie kúrenia. Dôležité je, aby ste vybrali systém, ktorý spĺňa vaše požiadavky dnes.
  2. Skontrolujte, či daný systém dokáže spolupracovať
    Pri výbere tohto prvého zariadenia alebo systému, dôkladne skontrolujte, či dokáže spolupracovať s inými produktmi a systémami od rôznych výrobcov alebo či je integrovateľné do iných systémov. Samozrejme toto nie je aktuálne najdôležitejší faktor, ale znamená, že ak príde čas a vaša inteligentná domácnosť je pripravená na rozšírenie, systém dokážete rozšíriť o ďalšie prvky či aspekty. Pretosa odporúčajú produkty, ktoré používajú “štandardné” bezdrôtové technológie, ako sú Z-Wave, ZigBee a Wi-Fi.
  3. Kompatibilita s hlasovými asistentmi
    Ako sme spomenuli, hlasový asistenti sú momentálne trendové zariadenia, ktoré skôr čo neskôr budú slúžiť ako základné prvky v inteligentnej domácnosti. Práve preto je vhodné, ak beriete ohľad nato, či daný produkt alebo systém je kompatibilný s hlasovým asistentom – do určitej mieri je to ukazovateľ toho, že daný produkt má dobrú podporu od výrobcu a prinesie vám vyžiadaný pôžitok z používania. Väčšina výrobcov vie, že kompatibilita s hlasovými asistentmi je trend, ktorú nesmú odignorovať, ak chcú byť dlhodobo prospešné.
  4. Neprehliadajte uzamknuté systémy
    Podľa hore uvedených informácií sa vám môže pozdávať, že “štandardné” systémy sú lepšia voľba, keďže ponúkajú vám väčšiu flexibilitu. Vo všeobecnosti to je pravda, ale ak plánujete mať inteligentnú iba jeden aspekt domácnosti, tak „uzamknuté“ systémy môžu byť tou lepšou voľbou. Prečo? Lebo „uzamknuté“ systémy dokonalo slúžia nato, načo boli určené. Inak povedané, niekedy zvoliť ten najlepší systém na to, načo potrebujete, je lepšie. Napríklad dedikovaný zabezpečujúci systém s možnosťou integrácie cez Cloudovú službu, IFTTT, alebo cez hlasový asistent vám dokáže plnohodnotne poslúžiť na všetky vaše základné potreby (odomknúť či zamknúť alarm, alebo informovať o poplašnej udalosti) a môže byť lepšou voľbou ako silou mocou sa snažiť integrovať aspekt zabezpečenia do existujúceho vykurovacieho systému. Skratka, sú prípady, keď je lepšie mať „dedikovaný“ systém ako systém, čo dokáže ovládať všetko…

Komponenty inteligentnej domácnosti

Ako už bolo spomenuté, inteligentná domácnosť sa skladá z rôznych podobných komponentov (zariadení). Tie komponenty umožňujú systému vykonávať rôzne akcie, sledovať či merať prostredie a tak reagovať na pohyb, otvorenie dverí či okien alebo uskutočniť rôzne udalosti vo vašej domácnosti. Každé zariadenie je presne určené na svoju funkciu, ktorú má vykonať v rámci systému a spoločne vám systém dá flexibilitu pri kontrole a ovládaní svojho domova a informuje vás o tom, čo sa deje doma.

Komponenty sa zvyčajne delia na:

  • Centrálne riadiace jednotky
  • Aktory
  • Senzory
  • Diaľkové ovládače
  • Hlasový asistenti
  • Prehrávače multimédií
  • Sieťové zariadenia

Centrálne riadiace jednotky (Brána / Hub / Bridge / Gateway)

Centrálna riadiaca jednotka, nazývaná aj ako hub, brána, gateway či most, kontroluje a riadi vašu inteligentnú domácnosť. Zvyčajne každá inteligentná domácnosť potrebuje jednu riadiacu jednotku. Umožňuje pridať a konfigurovať rôzne zariadenia a tiež umožňuje vytvoriť a spustiť “logické udalosti“, nazvané aj ako scény, automatizácie, pravidlá, udalosti alebo nálady.

Práve tieto „logické udalosti“ umožňujú systému vykonať automatizované udalosti(domáca automatizácia), ako napr. ovládanie osvetlenia v závislosti od pohybu, prispôsobiť teplotu v závislosti od toho, či práve odchádzate z domu alebo prídete domov, ako aj zamknúť čo odomknúť vchodové dvere.

Centrálna riadiaca jednotka je pripojená k internetu zvyčajne cez Routera pomocou eternetového kábla alebo WiFi. Pripojenie k internetu vám práve slúži nato, aby ste mali prístup a mohli ovládať celý systém pomocou smartfónu, tabletu, alebo z počítača a to buď lokálne (v rámci domácej siete) alebo vzdialene (cez Cloudovú služby) odkiaľkoľvek na svete.

Každá centrálna riadiaca jednotka ovládaná cez smartfón či tablet má svoju vlastnú aplikáciu, pomocou ktorej máte prístup a kontrolu nad vašim systémom bez ohľadu nato, či ste doma, alebo sedíte v parku či na pláži na druhom konci sveta. Jediná podmienka na ovládanie cez mobilné zariadenia je, aby ste mali zapnutý mobilný internet, alebo aby ste boli pripojený na nejakú WiFi sieť.

Centrálna riadiaca jednotka môže byť založená buď na báze jedného bezdrôtového protokolu (napr. Zwave), alebo môže podporovať viac bezdrôtových protokolov naraz (napr. Zwave, ZigBee a Wi-Fi). Samozrejme pre vás je lepšie, ak máte centrálnu riadiacu jednotku, ktorá podporuje viac bezdrôtových protokolov, lebo to vám dá väčšiu flexibilitu pri výbere rôznych ďalších komponentov, o ktoré by ste chceli systém rozšíriť. Túto skutočnosť si uvedomujú aj výrobcovia centrálnych jednotiek a práve preto v dnešnej dobe výrobcovia centrálnych jednotiek majú tendenciu integrovať viac ako jeden bezdrôtový protokol, kde okrem najdostupnejších protokolov (Zwave, ZigBee a WiFi) integrujú aj ďalšie protokoly ako sú: Bluetooth LE, RF433MHz, EnOcean, atď.

Práve preto je logické, aby inteligentná domácnosť v dnešnej dobe bola riadená takou centrálnou riadiacou jednotkou, ktorá podporuje aspoň tie hlavné bezdrôtové protokoly. Zároveň však nezabudnite skontrolovať, či daná centrálna riadiaca jednotka podporuje tie „uzamknuté“ systémy či zariadenia, ktoré plánujete v budúcnosti mať (Tado, Honeywell, Nest, Jablotron, DSC), alebo či podporuje niektoré z Cloudových služieb (IFTTT), alebo či podporuje niektorého z hlasových asistentov (Amazon Alexa, Google Home či Apple Homekit).

Aby sme vám uľahčili výber, v krátkej budúcnosti vám prinesieme článok ako vybrať centrálnu riadiacu jednotku pre vašu inteligentnú domácnosť.


Aktory (actuators)

Aktory sú zariadenia, ktoré vykonajú aktívnu činnosť, zmenu, ovládanie či spínanie, pomocou ktorého sa riadi osvetlenie, vykurovanie, elektrické spotrebiče a iné zariadenia. Existujú rôzne druhy aktérov, väčšina z nich sa dajú deliť na:

  • Spínače – umožňujú ovládať svetlo alebo elektrické zariadenie spínaním prívodnej elektriky. Typicky spínače majú 2 stavy: zapnuté a vypnuté a sú schopný spínač aj väčšiu záťaž (typicky 2000 až 3500W)
  • Stmievače – regulujú úroveň svetla alebo výkon regulovateľného zariadenia. Okrem toho dokážu zariadenie aj spínať (zapnúť a vypnúť), ale zvyčajne majú nižší limit na maximálnu elektrickú záťaž – medzi 250-500W. Preto sú zvyčajne vhodné na regulovanie osvetlenia.
  • Ovládače na rolety / žalúzie – umožňujú ovládať motorizované žalúzie, rolety, markízy a závesy. Zvyčajne ovládajú stav otvorenia a zatvorenia spínaním správneho signálu.
  • Reléové moduly – na rozdiel od prvých troch typov zariadení, ktoré zvyčajne sú dotknuteľné pre účel priameho ovládania (vypínač na stene), reléové moduly sú malé moduly, ktoré sa montujú priamo do elektrického vedenia a sú neviditeľné. Zvyčajne umožňujú transformáciu existujúcich prvkov na inteligentné (relé pod vypínač na svetlo). Vďaka tomu máte možnosť, ako zachovať existujúci vzhľad, ale rozšíriť možnosť ovládania. Práve preto reléové moduly existujú v rôznych typoch, aby mohli slúžiť práve nato, načo potrebujete:
  • Zástrčky – sú najobľúbenejšie prvky, keďže umožňujú rýchlu a jednoduchú transformáciu zariadení na inteligentné. Stačí ich pripojiť do elektrickej zásuvky a do nich pripojiť elektrické zariadenie. Najbežnejšie typy elektrických zástrčiek sú:
  • Zásuvky – slúžia ako priama náhrada existujúcej klasickej zásuvky.
  • Ovládače na kotol – sú elektrické ovládače, ktoré sú káblom prepojené na vás kotol aby umožnili bezdrôtové ovládanie kotla (regulovanie vykurovania). Zvyčajne sú regulované na základe meranej hodnoty v termostate.
  • Termostatické radiátorové hlavice (TRV) – sú to regulačné ventily, ktoré sú montované priamo na radiátory. Umožňujú regulovať množstvo horúcej vody do radiátora na základe požadovanej teploty, ktorá je nastavená pre danú radiátorovú hlavicu.
  • Sirény – sú to zariadenia, ktoré vydávajú buď zvukový, svetelný signál alebo kombináciu oboch typov signálov. Inteligentná domácnosť používa sirény hlavne ako varovné zariadenia, ktoré sú spustené buď na základe komplexnejšej logiky (poplašná udalosť v niektorej miestností bez včasného odomknutia), alebo sú ovládané priamo špecifickým zariadením pre okamžité varovanie (napr. pomocou detektory dymu, či plynu).
  • Zámky na dvere – umožňujú ovládanie a prístup do domu, alebo do určitej časti budovy.
  • Smart žiarovky a LED svetlá – sem patria LED žiarovky, LED svetlá a LED pásy, ktoré inteligentná domácnosť dokáže priamo ovládať a automatizovať.

Senzory

Senzory sledujú dom, hodnotu či environmentálny stav a hlásia v prípade, ak detegujú zmenu, ako napríklad pohyb, zmena stavu dverí či okien, alebo špecifické environmentálne ukazovatele ako sú jas, teplota, vlhkosť, CO, dym, atď.

Každá inteligentná domácnosť je založená na rôznych typoch senzorov, keďže tie zohrávajú dôležitú úlohu – poskytujú podnet pre vykonanie automatickej udalosti. Toto je hlavným cieľom domácej automatizácie.

  • Pohybové senzory – informujú systém kedykoľvek zaznamenajú pohyb. Detekcia zvyčajne je zabezpečená pomocou PIR senzoru (Pasívny infračervený senzor), ale v niektorých prípadoch pre vylepšenie detekcie sa používa aj dodatočná mikrovlnná technológia. Zvyčajne sa používajú pri zabezpečujúcich systémoch, alebo na automatizáciu osvetlenia.
  • Senzory na dvere či okná – detegujú stav otvorenia a zatvorenia dverí či okien. Zvyčajne sa skladajú z dvoch častí a fungujú na báze magnetickej detekcie. Zvyčajne sa používajú pri zabezpečujúcich systémoch, alebo na automatizáciu osvetlenia.
  • Snímače teploty – monitorujú teplotu. Slúžia na automatizáciu na základe nameranej teploty, zvyčajne na reguláciu vykurovania alebo klimatizácie.
  • Snímače jasu (luxov) – tieto senzory slúžia na meranie množstva jasu v miestnosti. Na základe nameranej hodnoty môžu slúžiť v domácej automatizácie ako základ na určenie, či je deň alebo noc a v sofistikovanejších prípadoch pomáhajú pri automatizácií osvetlenia.
  • Multisenzory – sú to také snímače, ktoré v jednom zariadení dokážu snímať viac veličín naraz: pohyb, jas, teplota, stav dverí, vlhkosť, atď. Umožňujú presnejšiu automatizáciu, kde napr. ovládajú svetlo ale iba v prípade, ak v miestnosti je tma.
  • Termostaty – sú to kombinované zariadenia a čiastočne patria aj do aktérov. Ako hlavné funkcie majú snímanie teploty a priamu reguláciu vykurovania (majú vstavaný spínač) buď v danej miestnosti, alebo pre dom ako celok v závislosti od rozdielu medzi nameranou a požadovanou hodnotou teploty.
  • Záplavové senzory – detegujú vodu alebo inú tekutinu. Hlásia okamžite pri detekcií a tak sú vhodné na skoré zistenie úniku vody. V sofistikovanejšom prípade pomocou domácej automatizácie dokážu priamo regulovať hlavný prívod vody a tak zabrániť vzniku väčšej škody na majetku.
  • Detektory dymu – detegujú vzniknutý dym, požiar a v niektorých prípadoch prudký nárast teploty. Umožňujú napríklad spustiť poplach a sirénu. V sofistikovanejších prípadoch dokážu spustiť automatické zhasenie, alebo zapnúť únikové svetlá.
  • Detektory CO – detegujú úroveň oxidu uhoľnatého (nazvaného aj ako Tichý zabijak). Oxid uhoľnatý je prudko jedovaný plyn, ktorý vzniká nedokonalým spaľovaním palív na báze uhlíka (plyn, uhlie, olej a drevo). Je neviditeľný, nevnímame ho čuchom ani chuťou. Práve preto k každej domácnosti, kde daný typ paliva sa používa na vykurovanie, by malo byť zabezpečený minimálne detektor CO s napojeným na sirénu. V extrémnych prípadoch detektor CO dokáže automaticky pootvoriť všetky motorizované okná a varovať bývajúcich na nebezpečenstvo nie len zvukovou ale aj (farebnou) svetelnou signalizáciou.
  • Detektory CO2 – detegujú úroveň oxidu uhoľnatého, ktorá v domácnostiach vznikne typicky dýchaním. Každý vieme, že je veľmi dôležité dôkladne vetrať aj pred spaním a aj ráno po zobudení. V domácej automatizácie detektory CO2 slúžia minimálne na meranie vydýchaného vzduchu ale v prepojení s rekuperačnými systémami je možné automatizovať stáli prívod čerstvého vzduchu v závislosti od kvality ovzdušia.
  • Merače energie – sú to zariadenia, ktoré slúžia na meranie spotreby elektrickej energie buď na určitý spotrebič, vetvu, alebo dokonca na celý dom. Často krát daná funkcia je zabudovaná v rôznych spínačoch a zásuvkách ako dodatočná funkcia.

Diaľkové ovládače

Diaľkové ovládače slúžia ako komfortné prvky, ktoré umožňujú fyzicky ovládať systém bez nutnosti otvárania aplikácie na mobile. Diaľkové ovládače sa dajú programovať, aby ovládali buď konkrétne zariadenie, viac zariadení, alebo aby spustili určitú automatickú scénu. Diaľkové ovládače delíme na 3 hlavné typy:

  • Prenosné – typicky taký diaľkový ovládač je aj ovládač k televízoru. Viete prenášať zo sebou, ale zvyčajne vždy zostane doma.
  • Nástenné – zvyčajne sú to batériové zariadenia, ktoré sú upevnené na určitý povrch, či už na stenu, alebo vedľa spotrebiča, ktorú ovládajú.
  • Kľúčenky – sú určené na nosenie všade so sebou, sú kompaktné a určené na ovládanie hlavných, „vstupných“ zariadení ako sú brány, alarm alebo vonkajšie osvetlenie. Inteligentná domácnosť má vždy kľúčenku, kde jedna kľúčenka umožňuje ovládať všetky aspekty a vy tak nepotrebujete mať zvlášť kľúčenku na bránu, zvlášť na alarm a na garáž a mať tak veľkú kopu ovládačov, ktoré vám zoberú väčší priestor.

Hlasový asistenti

Už sme v danom článku spomenuli hlasových asistentov niekoľko krát a niet čudu prečo. V posledných rokov mali prudký vývoj na trhu a v dnešnej dobe sú súčasťou každého chytrého zariadenia. Možno ich zatiaľ nepoužívate (možno aj preto, lebo ešte nepodporujú slovenčinu či češtinu), ale môžete si byť istý, že v blízkej dobe budú jednou z kľúčových prvkov. Inak povedané inteligentná domácnosť a hlasový asistenti budú neoddeliteľnou – podobne ako sú autorádia pre autá.

V dnešnej dobe existujú 3 hlavné spôsoby, ako hlasový asistenti sú integrované.

  1. Sú zabudované v každom smartfóne a tablete
  2. Sú zabudované v smart reproduktoroch, aby hlasom dali spätnú väzbu pri ovládaní inteligentnej domácnosti, či odpovedali na vaše otázky, či požiadavky (napr. aké bude počasie)
  3. Sú podporované v televízoroch (napr. Android TV)

Prehrávače a ovládače multimédií

Inteligentná domácnosť dávnejšie ešte nemal integrované multimediálne zariadenia. V dnešnej dobe však veľa ľudí má požiadavku integrovať aj ovládanie multimédií, či audiovizuálnych zariadení s cieľom mať všetko kontrolu aj nad hudbou či videom, aby jediným automatizačným pravidlom „filmový režim“ sa dalo nie len nastaviť správne osvetlenie, a stav žalúzií, ale aj zapnúť televízor, spustiť službu Youtube, či Netflix a k tomu zapnúť aj domáci audio systém.

Existujú 2 hlavné typy, ako sa dá multimediálny systém v dnešnej dobe ovládať:

Infračervené ovládače (IR)

Drviná väčšina televízorov a hifi komponentov má svoj vlastný diaľkový ovládač. Ten ovláda multimediálne zariadenie pomocou infračervených kódov. Práve na tento účel boli vyvinuté ovládače, ktoré dokážu naučiť, či stiahnuť databázu možných infračervených kódov, aby následne mohli ovládať multimediálne zariadenia. Typickým takým príkladom je Remotec AC master, alebo Itach IR adaptér. Ovládač prijme príkaz od centrálnej riadiacej jednotky pomocou bezdrôtového alebo sieťového signálu a následne daný príkaz konvertuje na infračervený a tak ovláda napr. televízor, AV prijímač, atď.

Prípadne, ak jednou z vašich priorít je komplexnejšie ovládanie audiovizuálnych zariadení, tak možno má zmysel uvaťovať na takými centrálnymi jednotkami, ktoré majú hlbšiu integráciu pre infračervené ovládanie – napr. Athom Homey, ktorý má IR ovládanie zabudované. Netreba tak zaobstarať ďalšie komponenty.  

Infračervené ovládače sú použité aj na ovládanie klimatizácií.

Sieťové IP ovládanie

Mnoho moderných multimediálnych zariadení je možné pripojiť do domácej siete buď pomocou eternetového pripojenia, alebo cez WiFi. Typicky také zariadenia majú aplikáciu v telefóne na ovládanie a sú to zariadenia: smart televízory, AV prijímače, prehrávače hudby, stereo systémy, atď. V niektorých prípadoch je možné dané sieťové zariadenia ovládať už priamo zaslaním príkazu cez sieť.

Väčšina centrálnych riadiacich jednotiek majú softvér v podobe plug-inov, pomocou ktorých je možné také sieťové zariadenia ovládať. Výhodou takej integrácie je jednoduchosť, keďže plug-in obsahuje všetky možné príkazy a vám stačí len vedieť správnu IP adresu sieťového zariadenia na ovládanie. Tým pádom nepotrebujete veľa nato, aby ste multimediálne zariadenia nie len vedeli ovládať cez centrálnu riadiacu jednotku, ale môžete zahrnúť do už napr. spomínaného pravidla „filmový režim“.

Okrem toho výrobcovia moderných sieťových multimediálnych zariadení sa snažia držať tempo s vývojom inteligentných hlasových asistentov a ponúkajú zariadenia, ktoré je možné ovládať hlasom (Alexa, spusti službu Netflix) a v niektorých prípadoch dokonca sú to zariadenia, ktoré priamo podporujú hlasové služby – napr. dnešné Android televízory fungujú aj ako hlasový asistenti.


Sieťové zariadenia

Inteligentná domácnosť v dnešnej dobe najčastejšie používa sieťové zariadenia v podobe IP kamier a sieťových nahrávačov videa (okrem spomínaných multimediálnych zariadení, ktoré sú možné ovládať cez sieť). IP kamery čím ďalej, tým viac sa stanú populárnym, jednak preto, lebo ich ceny prudko klesajú a aj preto, lebo zvyšujú úroveň zabezpečenia ako aj pocit bezpečnosti a kontroly nad bývaním. Veď sa priznajme, ak sa stane napr. poplašná udalosť vyvolaním falošného poplachu kvôli jednému z pohybových senzorov, nie je nič uspokojujúcejšie, ako sa pozrieť, či doma je naozaj všetko v poriadku.

Sieťové zariadenia je sám od sebe jedna rozsiahla kapitola, ktorej sa budeme v budúcnosti venovať, ale spomíname aspoň základy. Existujú:

Vonkajšie IP kamery

Sú konštruované tak, aby odolali vonkajšiemu počasiu a poveternostným podmienkam. Majú buď kvalitnejšie kryty, alebo musia byť montované pod strechou. Každopádne však sú tie najvhodnejšie vizuálne ochranné pomôcky pre domáce zabezpečenie. V dnešnej dobe úroveň kvality IP kamier je pomerne vysoká, existujú už aj 4K kamery (rozlíšenie 8MPx a viac) a do konca existujú aj kamery, ktoré dokážu v noci snímať nie čiernobiely ale farebný obraz.

Každá kamera potrebuje napájanie a pripojenie do domácej siete. Vzhľadom nato, že nie je možné všade viesť sieťový kábel, niektoré kamery obsahujú aj vstavanú WiFi, ale v praxi by sme vám odporúčali také zariadenia zvoliť iba v krajnom prípade, ak iné riešenie už nie je. To aj preto, lebo každá kamera potrebuje napájanie (existujú aj batériové kamery ale v v dnešnej dobe komu sa chce batériu každých 3-6 mesiacov meniť a napíjať) a pomocou jediného sieťového kábla je už možné 4K kameru aj napíjať a aj mať pripojené do domácej siete. Tomu sa nazýva POE napájanie.


Vnútorné IP kamery

Sú konštruované tak, aby mohli byť umiestnený vo vnútri. To znamená, že nemajú takú kvalitnú ochranu voči počasiu, ale to ani nie je potrebné. Rovnako ako vonkajšie kamery, aj tie vnútorné môžu podporovať aj WiFi sieť, ale stále platí pravidlo, čim kvalitnejšia kamera, tým menej pravdepodobné, že WiFi bude dostačujúce na kvalitné video.


Nahrávacie zariadenia

Sú to zariadenia, ktoré slúžia na nahrávanie záznamov z kamier. Typicky sa líšia v tom, koľko záznamov dokážu simultánne nahrávať – koľko záznamov, toľko IP kamier naraz. Typicky tie začiatočné nahrávače sú pre 4 alebo 8 kamier, viac v bežných domoch ani nie je potrebné. Vyžadujú harddisk na nahrávanie, ktoré sa kupuje dodatočne. Tu platí logika, že čím väčší harddisk, tým dlhší záznam.

Okrem toho je potrebné skontrolovať, koľko kamier a v akej kvalite (v akom rozlíšení) dokáže simultánne nahrávať. Totiž ak nahrávač zvládne 4IP kamery, každú v HD kvalite, tak zbytočne kúpite 4ks 4K kamier, nebudete mať 4K záznam (alebo môžete mať iba 1 kameru pripojenú v 4K kvalite).

Tiež podstatná informácia, nad ktorou je potrebné uvažovať je to, či sieťový nahrávač má priamo POE napájacie výstupy určené pre kamery, alebo nie. Môže to síce značne predražiť cenu sieťového nahrávača, ale v konečnom dôsledku nie je potrebné dokúpiť POE switch, čo môže byť vhodné hlavne pre tých, ktorý majú obmedzené priestory a limitované sieťové pripojenia.


Záver a viac informácií…

Záleží len na Vás akú úroveň domácej automatizácie preferujete mať, v závislosti od možného rozpočtu, ako aj od úrovne vašej preferencie na komfort v bývaní.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, veríme, že náš článok vám pomôže získať úplný základ, ako inteligentná domácnosť funguje, ako je poskladaná a aké aspekty máte brať do úvahy pri tom správnom výbere systému.

V blízkej dobe Vás budeme informovať o tom ako vybrať tú správnu centrálnu riadiacu jednotku, alebo ako zvoliť správne snímače.

Tešíme sa na vás. Vás tím KOTi.sk

Tento článok bol zverejnený pomocou externých zdrojov.

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií