apple-homekit-banner-ios-7

Čo je Apple HomeKit

HomeKit je softvérová platforma, vyvinutá spoločnosťou Apple, ktorá umožňuje užívateľom cez aplikáciu Home prispôsobiť, integrovať a ovládať smart home zariadenia pomocou Apple hardvéru. HomeKit bola navrhnutá ako „integračná vrstva“ medzi rôznymi existujúcimi a novými technológiami domácej automatizácie.

Problém moderných technológií

Jedným z problémov typického inteligentného domu je to, že ak chcete pre každú úlohu najlepší systém – či už ide o osvetlenie, kúrenie, bezpečnosť, monitorovanie energie alebo ovládanie médií – často skončíte s niekoľkými rôznymi systémami, ktoré vzájomne nedokážu komunikovať – nie sú kompatibilný ani interoperabilný (viac o týchto pojmoch prečítate v našom článku tu).

Pravdepodobne budete mať niekoľko rôznych aplikácií alebo webových používateľských rozhraní na ovládanie každého chytrého zariadenia zvlášť, čo znamená časté prepínanie medzi aplikáciami, alebo kartami webového prehliadača. Po chvíli vás to prestane baviť, hlavne ak ste menej technicky zdatný užívateľ…

Čo je Apple HomeKit 1

HomeKit zjednotí zariadenia

Apple HomeKit má za cieľ spojiť všetky tieto rozdielne systémy tak, že umožní ich aplikáciám prepojiť sa – umožní vašim zariadeniam spolupracovať a dať ich ovládať viacerými spôsobmi, priamo z vášho iPhone alebo iPad.

Okrem toho HomeKit používa protokoly Bluetooth a WiFi. Výrobcovia zariadení, ktorý chcú byť kompatibilný, sú povinní sa prihlásiť do programu MFi (“Made for iPhone/iPod/iPad” – v preklade vyrobené pre iPhone/iPod/iPad) a musia zabezpečiť pre všetky svoje produkty šifrovací co-procesor, alebo od verzie iOS 11 softvérové overovanie.

apple-homekit-banner-ios-8

Všetky kompatibilné zariadenia sú označené logom pre jednoznačnú identifikáciu.

V dnešnej dobe existujú už aj brány (mosty), ktoré umožňujú zariadenia bez podpory HomeKit integrovať do HomeKit systému – sú nazvané HomeBridge.

Aktuálne je viac ako 100 výrobcov na celom svete, ktorí vyrábajú kompatibilné zariadenia. Samozrejme tento počet každým dňom rastie. Kliknite sem pre zoznam zariadení na oficiálnej stránke Apple.

Z horeuvedeného vyplíva, že technológia HomeKit od Apple patrí medzi interoperabilné.

apple-homekit-banner-ios-5

Ako funguje HomeKit

Máme pre vás dobrú správu. Ak vlastníte niektorý z novších Apple produktov (iPad, HomePod alebo Apple TV štvrtej generácie), nepotrebujete žiadnu dodatočnú centrálnu jednotku – tieto Apple zariadenia vám poslúžia nato. To je jedna z hlavných výhod HomeKit.

Druhá je, že ak na obale produktu uvidíte znak „Works with HomeKit“, tak si môžete byť istý, že dané zariadenie bez problémov a rýchlo budete môcť pridať do systému s komfortným a intuitívnym ovládaním.

Na to, aby ste mohli používať HomeKit na domácu automatizáciu, samozrejme jedna „brána“ (iPad, HomePod alebo Apple TV štvrtej generácie) musí byť stále doma a  musí byť v systéme iOS označená ako riadiaca jednotka. Ostatné nastavenia sú intuitívne.

Čo je Apple HomeKit 2

Intuitívna domáca automatizácia

Apple bola vždy značkou jednoduchosti ovládania a HomeKit nie je nič rozdielne. Službu nájdete priamo vstavanú do iOS a prístup máte buď hlasovým povelom Siri, alebo pomocou aplikácie Home, dostupnú na každom iOS zariadení.

Aplikácia je prehľadná a minimalistická. Apple sa vždy snaží veci nekomplikovať a preto máte po otvorení aplikácie hneď prístup k tým najdôležitejším veciam – zariadenia, izby a scény.

  • Zariadenia viete ovládať priamo dotknutím jednotlivých dlaždičiek. Ak danú dlaždičku podržíte, aplikácia Home vám dá ďalšie možnosti ovládania (ak sú možné pre dané zariadenie – napr. ťuknutím svetlo zapnete / vypnete ale podržaním viete aj stmievať).
  • Miestnosti slúžia na zoskupenie niektorých zariadení do jednej skupiny pre spoločné ovládanie. Tým pádom môžete zariadenia spoločne a ľahko ovládať v ktorejkoľvek časti domu pomocou kliknutia.
  • Scény vám umožnia nastaviť všetky podporované zariadenia pomocou jediného príkazu. Vaša scéna „Odchod“ môže vypnúť smart osvetlenie, znížiť teplotu na vašom termostate Nest, uzamknúť chytré zámky a aktivovať bezpečnostný systém.

HomeKit tiež je možné ovládať integrovanou technológiu rozpoznania hlasu známu ako Siri, ktorá vám umožňuje používať hlasový povel na ovládanie vášho inteligentného domu. Stačí ak poviete Sirimu:

„Zapni svetlá na poschodí“

„Nastav teplotu na 21°C“

„Dobrú noc“

a vaše príkazy dokonale interpretuje a vykoná bez ohľadu nato, či povel platí pre zariadenie, izbu alebo scénu.

Čo je Apple HomeKit 3

HomeKit zariadenia fungujú aj navzájom

Systém poskytuje ešte jednu dôležitú funkciu – schopnosť vzájomne prepojiť zariadenia od rôznych spoločností a ovládať ich na základe určitých podmienok. Napríklad je možné, aby každé ráno o 06:00 vás dom automaticky zapol radiátor v kúpeľni na 22°C, ale iba vtedy, keď ste doma a iba ak je váš budík nastavený na 06:30.

HomeKit je sľubná technológia pre domácu automatizáciu a len čas nám povie, nakoľko sa dokáže presadiť a využiť svoj plný potenciál. Zatiaľ to nevyzerá ružovo, keďže kompatibilné zariadenia sú typicky drahšie, neexistuje produkt na každý účel a napr. v Októbri 2019 rozsah ovládateľných produktov bol len okolo 450 – v porovnaní s viac ako 3000 produktov Z-Wave je to naozaj málo.

Čo je Apple HomeKit 4

Ako pridať produkt do HomeKit

Spôsob ako pridať zariadenie do Apple Home aplikácie závisí od toho, či pridávate zariadenie, ktoré je priamo kompatibilné, alebo je potrebné HomeBridge. V oboch prípadoch však postup je jednoduchý:

Ako pridať Philips Hue – vyžaduje Philips Hue bridge

1. krok

Čo je Apple HomeKit 5

V ponuke Menu kliknite na položku „Hlasové ovládanie Siri“ a následne „Párovať bridge“

2. krok

Čo je Apple HomeKit 6

Naskenujte QR kód na zadnej strane vášho Philips Hue Bridge

3. krok

Čo je Apple HomeKit 7

Teraz už by ste mali mať všetky svetlá pridané

Ako pridať Elgato Eve

1. krok

Čo je Apple HomeKit 8

Spustite aplikáciu Elgato Eve a vyberte príslušenstvo, ktoré chcete pridať

2. krok

Čo je Apple HomeKit 9

Kliknite na Inštalačný kód pre HomeKit.

3. krok

Čo je Apple HomeKit 10

Zadajte 8-miestny kód na zariadení

Ako pridať systém Vera cez HomeBridge

1. krok

Čo je Apple HomeKit 11

Nainštalujte a nakonfigurujte Vera Homebridge podľa týchto pokynov

2. krok

Čo je Apple HomeKit 12

Skontrolujte si zoznam objavených zariadení v Home aplikácií

Ako pridať systém Fibaro cez HomeBridge

1. krok

Čo je Apple HomeKit 13

Nainštalujte a nakonfigurujte Vera Homebridge podľa týchto pokynov

2. krok

Čo je Apple HomeKit 14

Skontrolujte si zoznam objavených zariadení v Home aplikácií


Výber niektorých Apple HomeKit zariadení z nášho obchodu


koti_logo_smart

Ďalšie zariadenia nájdete v našom obchode.


Kategorizované informácia nájdete priamo na stránke Apple:

Ovládajte dom pomocou hlasového asistenta Siri

Viac info

Ako vzdelať ovládanie vášho domova medzi členmi rodiny

Viac info

Ako na automatizáciu cez Home app v systéme iOS

Viac info

Monitorovanie aktivít s HomeKit Secure Video

Viac info

Ako nastaviť HomePod, Apple TV alebo iPad ako bridge

Viac info

Zabezpečte svoju domácu sieť pomocou HomeKit WiFi

Viac info

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií