netatmo-smart-alarm-banner

Zabezpečenie – klasické vs. smart alarm systémy

Klasické alarm systémy

Domáce zabezpečovacie a poplašné systémy existujú na trhu už dlhú dobu. Tradičné riešenie však znamená jednoduchý poplachový systém, ktorý spustí poplach (zvyčajne zapne externú sirénu, ktorá začne húkať) pri spustení detektora pohybu alebo iného senzora (keď sa zaznamenal poplach a systém je zamknutý). Takýto prípad asi všetci poznáme, hlavne keď žijete na dedine, kde skoro každý deň niekde v diaľke započuť húkanie nejakej sirény po dobu typicky 2 minút. Bohužiaľ tieto alarmy sú v dnešnej dobe väčšinou ignorované, pokiaľ nemáte „dobré susedské vzťahy“, kde niektorý zo susedov dobrovoľne kontroluje, či naozaj sa nič nestalo.

Ak „dobré susedské vzťahy“ nemáte, alebo z iného dôvodu potrebujete zabezpečiť nehnuteľnosť profesionálnou službou, tak alternatívou je monitorovanie poplašného systému cez PCO (Pult centrálnej ochrany). Pri tejto službe poverená profesionálna spoločnosť reaguje na akýkoľvek poplach buď fyzickým zásahom (výjazd a kontrola nehnuteľnosti) alebo najprv telefonicky kontaktovaním majiteľa a v prípade potreby zabezpečením okamžitého výjazdu. Určite je to spoľahlivé riešenie, ale pre domáce potreby vo väčšine prípadov je aj pomerne drahé – minimálne poplatky pre jednoduché objekty (malé RD) sú od cca. 35 Eur za mesiac a v tom nie je zarátaný fyzický zásah, ktorý je za príplatok. Ak to prerátate na rok, tak ochrana majetku prevyšuje 400 Eur. 

Netatmo tags senzor dveri a okien smart alarm

Smart alarm systémy

Moderné zabezpečovacie systémy s inteligentnými funkciami zabezpečujú vašu nehnuteľnosť a rodinu a prinášajú základné alebo pokročilé výhody moderného inteligentného domu. V prvom rade inteligentný alarm systém sa dá ľahko nainštalovať, nevyžaduje náročnú alebo skoro žiadnu elektroinštalačnú prípravu. Okrem toho cenovo je na úrovni klasického zabezpečovacieho systému (v určitých prípadoch je do konca lacnejší) a mesačné alebo ročné prevádzkové náklady na údržbu sú minimálne alebo žiadne. V porovnaní s klasickými zabezpečovacími systémami prinášajú niekoľko podstatných výhod:

Zabezpečenie

Hlavná funkcia zabezpečovacieho systému je zabezpečenie, to je samozrejmé. Ale vďaka flexibilite v možnostiach použitia rôznych komponentov okrem klasického zabezpečenia proti vlámaniu, smart alarm systémy ponúkajú aj ďalšie vrstvy ochrany ako napríklad:

  • Ochrana proti rozbitiu skla
  • Ochrana proti dymu a požiaru
  • Ochrana proti vytopeniu
  • Ochrana proti úniku plynu
  • Ochrana proti úniku kyslíka uhoľnatého (CO)

Ak smart alarm systém zistí poplach akéhokoľvek charakteru, môže spustiť alarm: zapnúť vonkajšiu a/alebo vnútornú sirénu, odoslať textové, e-mailové a/alebo push upozornenia, ktorých obsah je prispôsobený typu poplachu, takže viete, či hlásil alarm detektor pohybu alebo detektor dymu. V niektorých prípadoch chytré systémy dokážu poslať aj obraz alebo záznam z pripojenej kamery.

Skratka smart alarm systém:

  • nespolieha sa iba na sirénu a prípadný centralizovaný pult, ale na rýchle a prispôsobené hlásenia, ktoré vám pošle rovno na telefón
  • poskytuje ochranu voči akýmkoľvek druhom nebezpečenstva: vlámanie, požiar, voda, atd.
  • je flexibilný, rýchlo sa montuje a nevyžaduje komplexné programovanie

Pohodlie

Hlavnou výhodnou moderných inteligentných alarmov je to, že ich možno ovládať pomocou smartfónu alebo tabletu. Smart alarm systém:

  • Môžete zamknúť z telefónu – takže ak ste už na ceste, nemusíte lámať hlavu, či ste nezabudli zamknúť…
  • Dá vám nepretržitý prístup do systému – odkiaľkoľvek. Môžete skontrolovať stav systému a jednotlivých prvkov…
  • Môžete odomknúť skôr ako vstúpite do domu – nemusíte si tak rýchlo zadať špecifický kód (počnúc znakom # alebo *) na odomknutie na klávesnici skôr ako sa vám spustí vonkajšia siréna…

Komfort

Rovnako ako v iných aspektoch domácej automatizácie, tak aj smart alarm systém vám poskytne pohodlie pre vás a vašu rodinu ako aj pocit pokoja, že váš dom je v bezpečí.

Na dosiahnutie tohto cieľa sa používajú vstavané automatizačné funkcie priamo v smart alarm systéme, alebo integrácia do systému domácej automatizácie.

Keďže smart alarm systémy neboli vyvinuté na domácu automatizáciu, ale na zabezpečenie, zvyčajne priamo poskytujú iba základné formy automatizácie. V niektorých prípadoch to je postačujúce, ale ak potrebujete pokročilé scény, tak pravdepodobne by ste mali rátať s integráciou alarm systému do systému domácej automatizácie.

Základná automatizácia

Zvyčajne smart alarm systémy ponúkajú aj ďalšie prvky, ktoré sa môžu automaticky ovládať, alebo môžu vám prinášať zvýšené pohodlie:

  • Chytré zástrčky, ktoré sa vypnú keď zamknete alarm (a tak vypnú práčku či umývačku riadu) a zapnú keď odomknete
  • Termostaty, ktoré môžu ovládať vykurovanie a dajú vám možnosť ovládania vykurovania a alarmu v jednej aplikácie
  • Kompatibilné kamery, ktorých živý záznam môžete pozerať rovno v aplikácií od alarm systému

Pokročilá automatizácia

Smart alarm systémy pokročilú automatizáciu priamo už neponúkajú. Dá sa to však dosiahnuť buď integráciou alarm systému do domácej automatizácie, alebo vytvorením alarm systému v domácej automatizácie. V oboch prípadoch získate zvýšené pohodlie, keďže je možné napr.:

  • že ak senzor plynu zistí únik, otvorí okná a/alebo spustí rekuperáciu na maximum výkonu
  • pri pohybe na chodbe alebo v pivnici systém zapne svetlo ale iba v noci
  • v prípade detekcie úniku vody systém vypne hlavný prívod vody
  • v prípade detekcie dymu či požiaru systém zapne únikové svetlá a vypne prívod plynu
  • a mnoho iných možností

Inteligentné zabezpečenie

Pridanie smart alarm systému alebo systému bezdrôtovej domácej automatizácie do vašej nehnuteľnosti skutočne prináša výhody a okamžite zvyšuje bezpečnosť vášho domu. Ponúkame širokú škálu smart alarm systémov, ktoré vyhovujú všetkým požiadavkám a rozpočtom. Väčšinu zo systémov je možné rozšíriť, aby pokryli všetky vaše bezpečnostné potreby a zároveň spolupracovali s ďalšími aspektmi domácej automatizácie, ako je napr. osvetlenie, kúrenie a žalúzie. Nižšie vám skúsime zhrnúť, čo môžete dosiahnuť s inteligentným zabezpečením (kliknite na daný aspekt).

Zabezpečenie domu

Ponúkame širokú škálu zabezpečovacích systémov od samostatných nezávislých systémov až po kompletné systémy domácej automatizácie. Všetky nami ponúkané systémy sú bezdrôtové a umožňujú ovládanie mobilom odkiaľkoľvek.

Samostatné nezávislé systémy

Tieto systémy sú ideálne, ak plánujete pridať iba smart alarm systém do svojho domu. Sú navrhnuté tak, aby sa dali veľmi ľahko nainštalovať a mimoriadne dobre spĺňajú svoju funkciu – zabezpečiť váš domov.

Všetky samostatné alarmy bez problémov fungujú na domácej Wi-Fi siete, čo umožňuje ovládanie a vzdialené monitorovanie cez smartfón. Smart alarm môžete zamknúť a odomknúť aj keď ste mimo domu. Ovládanie cez aplikáciu je veľmi jednoduché, takže rýchlo si zvykne celá rodina.

Netatmo

Značka Netatmo je prémiová európska výrobca, ktorá vo svojom portfóliu ponúka zariadenia tak na zabezpečenie bývania, ako aj meteostanice. Z pohľadu zabezpečenia ponúka prvky vonkajšej ochrany (Netatmo Presence a Netatmo Smart Outdoor kamera), ako aj prvky potrebné pre zabezpečenie interiéru:

  • Netatmo Smart Alarm systém
  • Netatmo interiérová siréna
  • Netatmo smart senzor na dvere a okná
  • Netatmo dymový alarm
  • Netatmo Welcome kamera

Netatmo je kompatibilný s každým hlavným Cloud ovládaním (Amazon Alexa, Google Home a Apple HomeKit) a podporuje aj hlasové ovládanie.

Aqara

Značka Aqara poskytuje centrálnu riadiacu jednotku a bezdrôtové zariadenia na zabezpečenie bývania, pomocou ktorých lacno a rýchlo poskladáte zabezpečujúci systém s možnosťou rozšírenia. Ich centrálna jednotka má vstavanú sirénu, ktorá je dostatočne hlučná na odstrašenie votrelcov. Pomocou zoskenovania QR kódu rýchlo pridáte ďalšie prvky zabezpečenia ako sú:

  • Aqara pohybový senzor
  • Aqara senzor na dvere a okná

Systém Aqara je kompatibilný s Google Assistant ako aj s Apple HomeKit.

Centrálne riadiace systémy

Použitie systému domácej automatizácie ako zabezpečovacieho systému má množstvo výhod. Hlavným je, že jeden systém sa stará o:

  • zabezpečenie vášho domu
  • ochrane proti živlom
  • ovládanie osvetlenia
  • ovládanie vykurovania a/alebo chladenia
  • tieniacu techniku
  • a mnoho iných aspektov

Samozrejme všetky integrované aspekty viete ovládať aj pomocou smartfónu a pomocou pokročilej automatizácie prinášate synergický efekt. To znamená, že napr. ak sa spustí poplach, systém okrem spustenia vnútornej a/alebo vonkajšej sirény môže tiež zapnúť vnútorné svetlá, otvoriť žalúzie, blikať vonkajšie svetlá, atď.

Okrem toho funkciu detekcie pohybu môžete použiť aj na automatizáciu, nie len na zabezpečenie. Napríklad, ten istý pohybový senzor slúži ako RIP detektor pohybu keď alarm je zamknutý, ale môže slúžiť na automatizáciu osvetlenia (ak vstúpite do miestnosti, systém zapne svetlo) v prípade, ak alarm je odomknutý a/alebo je tma.

Jedinou nevýhodou použitia systému domácej automatizácie pre zabezpečenie je to, že inštalácia a nastavenie je trochu zložitejšie, pretože budete musieť pochopiť logiku, akou poplašný systém je implementovaný do daného systému a pravdepodobne budete potrebovať vytvoriť aj niekoľko scén na spustenie.

Ak by ste mali problémy, kontaktuje nás a mi vám pomôžeme.

Z-Wave systém na inteligentné zabezpečenie

Z-Wave je bezdrôtový protokol, pomocou ktorého dva alebo viac zariadení dokáže komunikovať  a vzájomne spolupracovať. Tento bezdrôtový protokol existuje už dlhšiu dobu a je pomerne rozšírený na svete. Vďaka tomu na trhu existuje veľa výrobcov, ktoré vyrábajú tak centrálnu riadiacu jednotku ako aj rôzne zariadenia pre rôzne účely. Jeden z tých účelov sú prvky zabezpečenia:

  • pohybové senzory
  • senzory na dvere a okná
  • vibračné senzory proti rozbitiu skla
  • klávesnice a kľúčenky
  • vnútorné a vonkajšie sirény

Kontrola prístupu do domu

Do tejto kategórie patria chytré zámky, videovrátniky a zariadenia na vzdialené ovládanie prístupu. Pomocou týchto zariadení môžete mať plnú kontrolu kto má prístup do vášho domu, alebo prideliť dočasné prístupy pre pomocný personál, či nájomcov a hostí. Každému môžete dať iný kód a tak mať dokonalý prehľad o tom, kto a kedy prišiel a odišiel. Okrem prístupového kódu niektoré zariadenia podporujú aj kľúčenky alebo karty, pomocou ktorých prístup je pohodlný a dotyčnému nepotrebujete dať kľúče…

Pre viac info navštívte jeden z hlavných sekcií:

Sledovanie a monitoring

Pomocou IP kamier a kamerových systémov dokážete váš dom monitorovať 24/7. Systém kamier vám umožňuje živé video nahrávať na záznamník alebo do Cloudu pre neskoršiu potrebu a kontrolu.

Okrem toho môže vám poslať aj upozornenie rovno na telefón. Vám stačí len ťuknúť na notifikáciu a okamžite vidíte, čo sa doma deje. 

Bezpečné bývanie

Domáce zabezpečenie nespočíva iba v používaní zabezpečovacieho systému na odplašenie votrelca. Okrem toho existuje mnoho rôznych nežiadaných vplyvov, ktoré môžu narobiť oveľa väčšie škody na dome alebo na zdraví. A v určitých prípadoch môžu zachrániť aj život.

Práve preto bez kompromisov by mal v každej domácnosti existovať minimálne ochrana voči dymu a požiaruochrana proti vytopeniu.

V prípade že vlastníte krb, nezabudnite na ochranu voči oxidu uhoľnatým v podobe CO senzora.

Ak vykurujete plynovým senzorom, alebo používate plynové spotrebiče, tak vám odporúčame ochranu voči úniku plynu.

V pokročilejších prípadoch je možná automatizovaná ochrana, nie len hlásenie v prípade detekcie, napr.:

  • V prípade zistenia úniku vody v kuchyni systém automaticky vypne hlavný prívod vody
  • V prípade zistenia dymu a požiaru systém spustí húkačku a zapne núdzové svetlá
  • V prípade úniku plynu systém odpojí hlavný prívod plynu
  • V prípade úniku CO systém zapne výkon rekuperácie na maximum a otvorí motorizované okná

Sme tu pre vás

Ak tento článok vás zaujal, ale sami netrúfate na vytvorenie požadovanej ochrany nehnuteľnosti a/alebo rodiny, kontaktujte nás. Mi vám poradíme pred nákupom a v prípade záujmu vieme poskytnúť aj komplexné služby v podobe návrhu a montáže.

Tešíme sa na vás.

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií