google-home-logo-banner

Google Home 1

Google Home je softvérové rozhranie, vyvinuté spoločnosťou Google, ktoré je úzko integrované vo všetkých Google zariadeniach na ovládanie inteligentnej domácnosti. Pomocou Google Home môžete ovládať akékoľvek zariadenie, ktoré je integrovateľné do systému.

Ovládať môžete nie len Google zariadenia a Cloudové služby, ale aj zariadenia od rôznych výrobcov, ktoré vyvinuli podporu so systémom. Google je celosvetovo jeden z najrozšírenejších systémov a práve preto nové služby a produkty, ktoré sú integrovateľné do systému, pribúdajú každým dňom.

Google Home 1

Google Home je podporovaný aj svetovými spoločnosťami ako sú:

Philips

Bosh

Daikin

Lidl

Bose

Honeywell

Ikea

Samsung

Devolo

Legrand

Lenovo

tisícky ďalších…

Keďže Google Home je Cloudová služba, patrí do kategórie interoperabilné (viac prečítate tu).


Google hardvér = Google Nest

google-nest-connected-hardware

Okrem služby Google vyrába aj hardvérové zariadenia, ktoré slúžia aj ako virtuálny hlasoví asistenti. Všetky Google hardvérové zariadenia sú známe pod menom Google Nest.

Najznámejšie zariadenia predané priamo spoločnosťou Google sú inteligentné reproduktory (Nest mini, Nest Home a Nest Max), alebo inteligentné reproduktory s displejom (Nest Hub a Nest Hub Max). Majú integrované virtuálnu hlasovú podporu v podobe Google Assistant, ktorý slúži na zjednodušenie bežného života užívateľa. Jednotlivé produkty sa líšia svojou veľkosťou, kvalitou reproduktoru alebo prítomnosťou vstavaného displeja.

Fanúšikovia viac-zónového prehrávania hudby sa môžu tešiť na funkciu, kde viac Google Home reproduktorov je možné prepojiť, aby naraz prehrávali hudbu a to dokonca aj v stereu. To znamená, že už nepotrebujete drahé AV systémy na súbežné prehrávanie hudby v niekoľkých miestnostiach, ale stačí vám niekoľko Google Nest reproduktorov rozložených v dome a o zábavu máte postarané.

google-home-voice-assistant-1

Čo je Google Assistant?

Google Assistant vám umožňuje v reálnom čase hlasovú interakciu, prehrávanie hudbu, vytvorenie zoznamu úloh, nastavenie budíkov, streamovanie podcastov, prehrávanie zvukových kníh (audiobooks), správ, noviniek, športových výsledkov, predpoveď počasia a omnoho viac…

Google Assistant je dostupný:

  • na všetkých Google Nest zariadeniach,
  • v Televízoroch s operačným systémom Android,
  • v moderných autách s podporou Android Auto,
  • ako aj v mobilných telefónoch s operačným systémom Android.

Google Assistanta dokážete typicky vyvolať vyslovením špeciálneho oslovenia „Ok Google“.


Krátke zhrnutie

Všetky hore-uvedené terminológie spolu vytvárajú Google ekosystém, v ktorej pomocou hlasového asistenta Google Assistant cez inteligentné reproduktory Google Nest je možné ovládanie inteligentnej domácnosti v systéme Google Home.

Google Home je ideálny pomocník

Ako sme vám spomenuli, Google Home je systém na ovládanie inteligentnej domácnosti. Okrem Nest produktov so vstavaným hlasovým asistentom, existujú aj iné Nest produkty, ktoré slúžia na rôzne úlohy v rámci domácej automatizácie:

  • Zabezpečenie a bezpečnosť – ako sú napr. Nest Protect dymový a CO senzor, Nest Hello Vodeovrátnik, alebo rôzne Nest kamery
  • Zábava – ako sú rôzne Chromecast produkty (pre bezdrôtový prenos audio a video) alebo Chromecast vstavaný do Android televízorov
  • Konektivita – Nest WiFi
  • Komfort a vykurovanie – akú sú Nest termostaty

Historicky Google Home bol vyvinutý a predstavený verejnosti v októbri 2016. V dnešnej dobe má v podstate každý, keďže aplikácia je úzko prepojená s hlasovým asistentom od Google a je dostupná tak v Google Play obchode ako aj v iOS store. Čo to znamená?

To znamená, že už teraz máte hlasového asistenta v telefóne, ktorú môžete požiadať o akúkoľvek asistenciu. Dokonca je možné nastaviť denné rutiny, ktoré vám umožňujú jediným príkazom vykonať niekoľko úkonov po sebe – napr. na povel „Dobré ráno“ je možné automaticky:

  • Vypnúť tichý režim na telefóne
  • Prispôsobiť svetlá, termostat, zásuvky a akékoľvek prepojené zariadenie podľa vašich preferencií
  • Prispôsobiť hlasitosť reproduktorov
  • Prečítať dnešné správy, počasie, dopravné informácie a potom
  • Začať prehrávať hudbu alebo podcast…

Samozrejme platí pravidlo, že čím viac zariadení máte integrované do Google Home systému, tým viac dokážete prispôsobiť automatizované fungovanie domácnosti vašim požiadavkám.

nest-hello-videovratnik

Prečo je Google Home určený aj pre vás?

Po Amazon Alexa je najviac rozšírený systém práve Google Home. Ak k tomu pridáme skutočnosť, že celosvetovo 4 z 5 ľudí disponuje Android telefónom a že Google Home má najviac podporovaných jazykov, môžeme dôjsť k záveru, že hlasové ovládanie v slovenčine bude najskôr dostupný práve od spoločnosti Google.

A keďže drvina väčšina interoperabilných produktov podporuje tak Amazon Alexa ako aj Google Home (zvyčajne Apple HomeKit je výnimka vzhľadom na vysoké certifikačné nároky), nemusíte spraviť kompromisy.

google-nest-termostat-smart

Ako pripojiť zariadenie do Google Home

1. Pripojte vaše zariadenie do Cloudovej služby výrobcu vytvorením účtu a registrovaním zariadenia do služby

2. Kliknite na znak „+” pre pridanie nového zariadenia, následne na “Set up device”.

3. Tu máte možnosť bud pridať nové zariadenie, alebo keď používate Cloudovú službu tretích strán, kliknite na „Works with Google“.

4. Nájdete Cloudovú služby výrobcu, prihlásite sa do vášho účtu a povoľte Google spravovať vaše zariadenia

5. Môžete zariadenie ovládať cez Google Home a hlasom cez Google Assistant

Google-home-setup
Google-home-setup
Google-home-setup
Google-home-setup-
Google-home-setup

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií

Komentáre nie sú povolené.