cloud-Smart Home-control

Čo znamená Cloud Smart Home? Automatizácia cez Internet

Internet sa zaplietol do našich každodenných životov natoľko, že s ním interagujeme každých pár minút bez toho, že by sme si to uvedomili!

Tak ako ľudia používajú rôzne internetové služby (ako sú napr. FaceBook, Twitter a WhatsApp) tak aj väčšina Smart Home zariadení používa pripojenie na internet. Myslite nato, že keď nabudúce nastavíte teplotu na vašom termostate na diaľku, skontrolujete svoju kameru v telefóne, alebo vám niekto zazvoní cez videovrátnik na telefóne, budete vedieť, že používate „Cloudovú službu“, kde signál od jedného zariadenia často krát prechádza cez celý svet skôr, než sa dostane do druhého zariadenia – Cloud Smart Home.

Výhody Cloud Smart Home

Cloudové služby umožňujú výrobcom na jednom mieste centralizovať infraštruktúru a prísne kontrolovať bezpečnosť, vlastnosti a funkcie svojich zariadení a ponúkaných služieb. To znamená, že v konečnom dôsledku výrobky môžu byť lacnejšie a dostupnejšie pre zákazníka. Ako je to možné?

Ak niektoré funkcie a výpočty sa vykonajú v Cloude, tak to daný produkt nemusí vykonať lokálne. Tým pádom stačí aj jednoduchší, či lacnejší hardvér a je možný rýchlejší vývoj firmvéru. Tieto zariadenia sa spoliehajú na internet pri niektorých alebo niekedy dokonca pri všetkých svojich funkciách.

Cloud Smart Home zariadenia dokážu bezpečne komunikovať s Cloudovou službou výrobcu. Ak chcete dané zariadenie ovládať, či monitorovať prostredníctvom smartfónu, tabletu alebo webového prehliadača, možno že budete musieť sa pripojiť do Cloudovej služby aj vy. To záleží len na tom, či dané zariadenie umožňuje lokálne pripojenie, alebo nie.

Čo by ste si mali pred kúpou vyhodnotiť

Pomocou lokálneho pripojenia môžete zariadenie ovládať aj vtedy, keď ste doma a internetové pripojenie vám vypadol. Raz za čas sa to stáva a nie je nič horšie, ak práve vtedy potrebujete ovládať systém…

Či zariadenie podporuje lokálne pripojenie alebo nie, je výlučne rozhodnutie výrobcu. Preto by sme vám odporúčali najprv sa rozhodnúť, či krátkodobý výpadok internetu je, alebo nie je dôležité pre vaše potreby. Ak nie je dôležitý, tak nemusíte sa vôbec obmedziť, aké zariadenie potrebujete, ale ak áno, tak odporúčame pred kúpou preveriť, či lokálny prístup a ovládanie je medzi funkciami zariadenia.

Napríklad, ak máte chytrý termostat, lokálny prístup na ovládanie asi nebude dôležité. Veď termostat sa dá aj manuálne ovládať. A to pre krátkodobé účely úplne stačí. Na druhej strane ak nemáte lokálny prístup k ovládaniu osvetlenia, tak v tom lepšom prípade neviete prispôsobiť farbu a intenzitu svetla, v tom horšom vôbec zapnúť svetlo.

Okrem toho musíte zohľadniť aj skutočnosť, že každé zariadenie od každého výrobcu má svoju vlastnú aplikáciu a keď v dome budete mať ovládanie klimatizácie, vykurovania, zabezpečenia, osvetlenia a napr. žalúzií od rôznych výrobcov, tak budete mať veľa aplikácií, medzi ktorými budete musieť prepínať ak chcete dané zariadenie ovládať.

V tom lepšom prípade výrobca vám umožňuje integrovať ich zariadenie do iného, v tom horšom je možné ovládanie iba cez ich appku (alebo pomocou hlasového asistenta). Nedosiahnete však efekt synergie – spoluprácu medzi zariadeniami. Ak to je pre vás kľúčové, tak určite by ste mali už od začiatku plánovať systém založený na špecifickom protokole (Z-Wave alebo ZigBee) a do toho snažiť integrovať zariadenia, ktoré pre daný systém nie sú dostupné v požadovanej farbe, či funkciami.

Cloudové služby tretích strán

Niektoré Cloudové služby tiež umožňujú jednoduchú interakciu navzájom pomocou Cloudových služieb tretích strán, ako sú IFTTT, Microsoft Flow alebo Conrad Connect. Často krát iba Cloudové služby tretích strán môže pomôcť spojiť systémy, ktoré by inak neboli schopné navzájom spolupracovať.

Z hore-uvedeného vyplýva, že Cloud Smart Home zariadenia patria medzi interoperabilné.


cloud-smart-home-communication-process

Ako pripojiť smart home zariadenie do Cloudu.

Na pripojenie zariadenia do Cloudu preverte, či dané zariadenie podporuje iba 2,4GHz WiFi pripojenie, alebo podporuje aj 5GHz. Zvyčajne Cloud Smart Home zariadenia podporujú len 2,4GHz. Prečo?

Kvôli spoľahlivosti a nie kvôli rýchlosti. 2,4GHz signál totiž lepšie prechádza cez steny a má väčší dosah, ako 5GHz. Okrem toho zariadenia zvyčajne nepotrebujú veľké množstvo dát (okrem video-vrátnikov, hlasových asistentov s displejom, ktoré používajú aj obrázok ako funkcionalitu) keďže požiadavka ako zapni / vypni svetlo v digitálnej podobe sa dá vyjadriť len niekoľkými bajtmi.

Po spojazdnení zariadenia (po vložení batérie, či pripojení do elektrickej siete) a stiahnutí aplikácie od výrobcu stačí vykonať len niekoľko jednoduchých krokov, ktoré sú typicky podobné pre jednotlivé zariadenia:

  1. V aplikácií od výrobcu kliknite na pridanie ďalšieho zariadenia
  2. V závislosti od možností:
    a. zvoľte na telefóne svoju WiFi sieť (na ktorú chcete zariadenia párovať) a zadajte heslo pre danú WiFi sieť.
    b. Zoskenujte QR kód zariadenia
  3. Kliknite na potvrdiť a zariadenie po niekoľkých minútach máte online.

Ďalšie užitočné informácie pre vás:

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií