Amazon-echo-dot-3-generacie

8 základných funkcií Amazon Alexa pre každého 1

Amazon Alexa je virtuálny hlasový asistent s umelou inteligenciou, ktorý bol vyvinutý spoločnosťou Amazon a uvedený na trh v Novembri 2014.

Hlasový asistent vám umožňuje v reálnom čase hlasovú interakciu, prehrávanie hudby, vytvorenie zoznamu úloh, nastavenie budíkov, streamovanie podcastov, prehrávanie zvukových kníh (audiobooks), správ, noviniek, športových výsledkov, predpoveď počasia a omnoho viac…

Ideálna pomôcka pre každého v rodine

Presvedčte sa, že Alexa má niečo v kapse pre každého. Nižšie vám zhrnieme funkcie, ktoré hlasový asistent dokáže.

1. Zábava a hudba

Kliknite sem pre detailné info.

Ak sa radi zabávate, tak potom Amazon Alexa je pre vás. Či už chcete počúvať hudbu, knihu, rozhlasovú stanicu alebo podcast, stačí len jediný hlasový povel:

  • Podporované hudobné služby sú Amazon Music, Apple Music, Spotify, Pandora a ďalšie
  • Internetové rádiá a podcasty
  • Hry na rýchlu zábavu
  • Knihy ktoré máte v Amazon Kindle
  • Audioknihy z vašej knižnice Audible

Nie je to jednoduché? – “Alexa, play music.”

2. Komunikácia

Kliknite sem pre detailné info.

Alexa vám pomôže spojiť vašu rodinu. Stačí, ak každý člen vašej rodiny má jedno zariadenie a môžete komunikovať navzájom a to bezplatne a neobmedzene. Hovor môžete začať jediným hlasovým povelom.

V prípade, že druhá strana hovor nevie prijímať, môžete zanechať hlasový odkaz. Okrem toho Alexa podporuje aj Skype hovory.

Vyskúšajte aj vy – “Alexa, call Mom.”

3. Produktivita

Kliknite sem pre detailné info.

Produktivita je jedna z najdôležitejších funkcií, ktorú zaručene si zamilujete. Stačí len jediný hlasový povel a Alexa sa postará o všetko ostatné…

  • Budíky a časovače
  • Kalendár a email s podporou Google, G Suite, iCloud, Outlook.com alebo Office365
  • Pripomienky a to aj na vás smartfón
  • Nákupné, DIY a iné zoznamy
  • Kalkulátor a slovník cudzích jazykov

Buďte produktívny – “Alexa, set an alarm for 7am.”

4. Správy a novinky

Kliknite sem pre detailné info.

Bez ohľadu na to, či je ráno, deň, večer alebo noc, Alexa je tu, aby vás informoval o novinách, aktuálnych správach, nových športových informáciách alebo o počasí v danej lokalite. Stačí sa len opýtať a budete vždy informovaný:

Buďte vždy informovaný – “Alexa, what’s the news?”

5. Domáca automatizácia – smart home

Z pohľadu domácej automatizácie Amazon Alexa tiež nezaostáva. Existuje niekoľko tisíc výrobcov produktov pre domácu automatizáciu, ktoré s Amazon Alexa spolupracujú. A spolupráca je bezproblémová, kde stačí jednorazovo pomocou schopnosti spraviť prepojenie. Medzi tie najznámejšie prepojenia patria: Philips Hue, Shelly, Fibaro, Honeywell, Tado, Netatmo, Samsung, LG a mnoho iných…zoznam rastie každým dňom.

Aj keď priama podpora slovenčiny ešte neexistuje (ovládanie hlasom je možné po anglicky, nemecky, taliansky,…), už teraz je možné priniesť komfort ovládania hlasom do vašej domácnosti.

Veď nie je nič jednoduchšie, keď sedíte na gauči a pomocou hlasu viete prispôsobiť svetlá, rolety, nastaviť požadovanú teplotu a spustiť televízor s favoritným programom.

Kliknite sem pre detailné info.

Svetlá

Inteligentné osvetlenie vám umožňuje ovládať pripojené svetlá na diaľku alebo hlasom. Pomocou smart žiaroviek môžete svetlo stlmiť alebo dokonca zmeniť farbu, takže si môžete upraviť náladu v každej miestnosti tak, ako vám to práve vyhovuje. Ak by ste preferovali zanechať existujúce žiarovky, tak stačí ak vymeníte váš starý vypínač za smart vypínač. Je to nákladovo efektívny spôsob ovládania žiaroviek, avšak si vyžaduje zásah do elektriky. Ak potrebujete pomoc s inštaláciou inteligentného osvetlenia, kontaktujte nás.

Zástrčky

Smart zásuvky a zástrčky vám pomôžu transformovať bežné elektrické spotrebiče na inteligentné. Tento úkon je dokonca ešte jednoduchšie ako výmena žiarovky, stačí, ak zasuniete zástrčku do zásuvky, pripojíte spotrebič (ako napr. stolová lampa, elektrický radiátor, vianočné osvetlenie alebo čokoľvek iné) a hneď máte všetko pod kontrolou. Okrem toho pomocou smart zástrčky vám pribudne ešte jedna užitočná funkcia – monitorovanie spotreby elektrickej energie. Nie je to úžasné?

Termostaty

Vykurovanie a klimatizácia sú zvyčajne tým najväčším prispievateľom na energetické náklady. Práve preto ak plánujete začať s smart home, tak mali by ste začať s tým. Inteligentné termostaty vám zaručene pomôžu šetriť energiu (ako aj životné prostredie) automatickou úpravou teploty vášho domu vtedy, aj keď ste preč. Ak pridáte hlasové ovládanie, môžete ovládať svoj termostat z akejkoľvek miestnosti. Ak potrebujete pomoc voľbou toho správneho termostatu, alebo s inštaláciou, neváhajte nás kontaktovať.

Kamery a vrátniky

Chcete mať istotu, že vaša zásielka bude doručená na prvý krát bez ohľadu nato, či ste doma, alebo v práci, tak neváhajte. Výmenou za chytrý video-vrátnik vchodové dvere či bránu môžete ovládať aj pomocou svojho telefónu.

Inteligentné kamery vám zas umožňujú okamžité monitorovanie vášho domu a pozemku. Ak ich pripojíte do Echo Show, Echo Spot alebo Fire TV, tak živý náhľad máte hneď na obrazovke Echo zariadenia. Môžete sledovať, čo sa deje vo vašom dome a okolo neho bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Potrebujete pomoc? Kontaktujte nás.

Rutiny

Alexa môže vykonať celý rad akcií pomocou jediného príkazu. Ako príklad by sa mohol spomenúť typická rutina “Alexa, start my day”. Alexa vám zapne kompatibilné inteligentné svetlá, povie predpoveď počasia na deň a následne doručí denné správy.

6. Schopnosti Alexa

Kliknite sem pre detailné info.

Amazon Alexa zariadenia umožňujú vykonať akýkoľvek hlasový príkaz buď priamo, alebo pomocou “schopnosti” (Skills), ktorú môžete aktivovať. A tu prichádza mágia. Každá výrobca, ktorá chce umožniť ovládanie svojich produktov hlasom, vytvorí „schopnosť“ (Skill) pre daný produkt.

Po zakúpení daného produktu vám stačí v Amazon aplikácií danú schopnosť aktivovať a produkt môžete ovládať hlasom. Nie je to jednoduché?

7. Prehrávanie hudby vo viacerých izbách naraz

Amazon Alexa má ešte jednu modernú funkciu a to je prehrávanie hudby na viacerých Echo zariadeniach naraz – volá sa to multi-room audio.

Funkcia, ktorú doteraz ste sa mohli stretnúť iba v luxusných domoch s drahými elektroinštaláciami, je dostupná na všetkých Echo zariadeniach. Samozrejme k tomu, aby ste si mohli hudbu vypočuť v celom dome potrebujete viac Echo zariadení – ideálne jeden v každej miestnosti.

Stačí, ak pomocou hlasu požiadate Alexu v ktorých miestnostiach a akú hudbu chcete prehrať.

Od teraz už budete môcť vypočuť svoju favoritnú pesničku, bez ohľadu nato, či počúvate Jazz, modernú hudbu alebo alternatívu…a jediným hlasovým povelom spustiť párty v celom dome…

8. Pripojenie a inštalácia Amazon Alexa

Amazon-alexa-ako-spustit-kroky-1

1. Zapojte Amazon Echo zariadenie do elektriky

Amazon-alexa-ako-spustit-kroky-1

2. Pripojte Echo do internetu pomocou aplikácie Alexa

Amazon-alexa-ako-spustit-kroky-1

3. Ste pripravený, môžete požiadať o hlasovú asistenciu


Dostupnosť Amazon Alexa je naozaj široká

Hlasový asistent je dostupný na všetkých Amazon Echo zariadeniach – tie najznámejšie sú Echo, Dot a Show. Hlasový povel na Echo zariadeniach sa typicky aktivuje pomocou špeciálneho hlasového príkazu „Alexa“, alebo „Hey Alexa“. Okrem toho služba Alexa je dostupná aj na iných zariadeniach ako sú:

  • reproduktory od spoločnosti Sonos, Harman Kardon, Onkyo, Bose, Klipsh, Polk Audio či Marshall
  • televízory Sony, Samsung, alebo pomocou Amazon Fire TV
  • notebooky a počítače Asus Zenbook, HP Pavilion, Lenovo, Acer
  • Autá od niektorých spoločností (Ford, BMW, Toyota, Lexus, Volkswagen)
  • na mobilných telefónoch v podobe aplikácie Alexa (stiahnuť cez Google Play alebo App Store)

Najznámejšie zariadenia predané priamo spoločnosťou Amazon sú chytré reproduktory (Echo a Dot), alebo chytré reproduktory s displejom (Show). Jednotlivé produkty sa líšia svojou veľkosťou, kvalitou reproduktoru alebo vstavaným displejom.

amazon-echo-dot-banner

Alexa je rozšírenejší hlasový asistent

Vzhľadom nato, že Amazon Alexa je Cloudová služba (to znamená, že technológia je Interoperabilná), ktorú na svete používa milióny zákazníkov, môžete si byť istý, že podpora je obrovská.

V novembri 2019 Amazon zamestnal cca. 10.000 ľudí, ktorí pracovali na produktoch Amazon alebo na vývoji softvéru. V januári 2019 Amazon celosvetovo predal viac ako 100 miliónov Alexa zariadení.

Tieto čísla sú jednoznačným ukazovateľom toho, že Amazon Alexa ako produkt a aj ako služba sa neustále vyvíja – každým dňom dostáva nové možnosti, ako aj nové schopnosti. A to ešte nie je všetko.

Amazon-alexa-works-with-echo-devices-banner

Alexa sa dokáže učiť

Záleží totiž aj na tom, ako často používate Amazon Alexu. Čím viac používate, tým viac sa dokáže prispôsobiť tónu vášmu hlasu, spôsobe vyjadrenia sa ako aj vašim personálnym preferenciám.

Keďže ani jeden z moderných výrobcov produktov nechce zaostať, každým dňom pribúdajú nové a nové schopnosti (v apríli 2019 Amazon mal už viac ako 90.000 schopností).

Amazon Alexa dokáže objednať vaše obľúbené jedno, rezervovať taxík, zistiť odchody vlakov, prečítať audio knihu a dokonca ovládať celý dom (niektoré funkcie sú obmedzené na určité krajiny) – a to bez toho, že by ste museli mávnuť jediným prstom.


Prehľad Amazon Alexa hlasových asistentov v našom obchode

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií

Komentáre nie sú povolené.