Heltun-Z-wave-spinacie-rele-5-kanalove-HE-RS01-moznosti-pripojenia-SK

Smart relé – alebo ako môže relátko zvýšiť komfort bývania?

Štandardné osvetlenie je trochu nudné. Môžete zapnúť, vypnúť, v krajnom prípade stmievať alebo zmeniť farbu svetla, ale to je všetko.

Používanie domácej automatizácie dodáva vášmu osvetleniu nový dych a posúva váš domov do 21. storočia, prináša pohodlie a komfort, znižuje vašu spotrebu energie a zvyšuje bezpečnosť vášho domova.

V dnešnom článku prejdeme aké kľúčové výhody prináša relátko do inteligentného osvetlenia spolu s rôznymi nápadmi, ktoré vás určite budú inšpirovať. Tiež ponúkneme návod, ako začať s inteligentným osvetlením pomocou smart relé alebo smart vypínača.

Benefity inteligentného osvetlenia

Komfort

Rôzne miestnosti majú rôzne potreby na osvetlenie. Okrem toho možno budete potrebovať aj rôzne úrovne, intenzity alebo typy svetla podľa toho, čo práve robíte. Nízka úroveň osvetlenia v obývačke je skvelá na počúvanie hudby, reaktívne osvetlenie (keď farba svetla sa synchronizuje s pohyblivými obrázkami v TV) je vynikajúce na sledovanie filmov, ale pravdepodobne budete chcieť, aby v miestnosti bolo jasné a rovnomerné osvetlenie keď napríklad čítate knihu alebo šijete.

Inteligentné osvetlenie ovládané cez relátko vám umožňuje meniť osvetlenie celej miestnosti jediným stlačením tlačidla, automaticky na základe času, alebo pri začatí určitej činnosti, ako je sledovanie televízie. Môžete dokonca nechať ráno pomaly zvýšiť intenzitu svetla ako simuláciu efektu východu slnka, aby ste sa jemne zobudili.

Pridanie senzorov do systému inteligentného osvetlenia s relátkami môže priniesť skutočný pôžitok. Pohybové senzory sa môžu použiť na ovládanie svetiel, keď vstúpite do miestnosti svetlo sa zapne a keď odídete, tak automaticky sa vypne. Dverový senzor po otvorení vchodových dverí môže rozsvietiť svetlo v predsieni a senzor jasu (luxov) môže ovládať svetlo po súmraku – ideálne pre osvetlenie záhrad, chodníkov a príjazdových ciest.

Svetelné „scény“ sú tie, ktoré skutočne zvýrazňujú výhody inteligentného domáceho osvetlenia. Scény sú najlepším spôsobom, ako spoločne ovládať skupinu svetiel tak, aby sa vytvorila dokonalá nálada pre každú izbu vo vašom dome. Môžete zoskupiť viac zariadení rôznych typov – žiarovky, vypínače, stmievače, zásuvky atď. – do jednej scény a každé zariadenie môže mať odlišné nastavenia v danej scéne.

Spustením jedinej scény môžete naraz stlmiť intenzitu jednej žiarovky, zmeniť farbu inej, zapnúť zásuvku, vypnúť vypínač a aktivovať farebnú slučku na niektorých RGBW LED pásikoch. Tieto charakteristiky sa potom „uložia“ ako scéna a je možné ich kedykoľvek vyvolať, buď manuálne z aplikácie, automaticky na základe plánu, kliknutím na vypínači alebo hlasom cez asistenta. Dvojklik na vypínači môže zmeniť intenzitu svetla z náladového osvetlenia (vhodné na večeru či zábavu) na jasné osvetlenie vhodné na čítanie alebo písanie.

Niekoľko nápadov pre komfortné osvetlenie:

  • Automatické ovládanie osvetlenia v závislosti od prítomnosti človeka v miestnosti
  • Zapnutie svetiel, keď je vonku skutočne tma, nie len podľa času
  • Implementácia pokročilých svetelných scén v závislosti od biologického rytmu človeka (nazývaného ako cirkadiálny rytmus)
  • Zavedenie rôznych svetelných scén slúžiacich na úžitkové osvetlenie (napr. scéna sledovanie TV, počúvanie hudby, čítanie, atď.)

Pohodlie

Osvetlenie v celom vašom dome môžete ovládať pomocou diaľkového ovládača, nástenného vypínača, smartfónu / tabletu alebo pomocou vášho hlasu prostredníctvom inteligentného reproduktora či televízora – skratka máte úplnú kontrolu nad svetlami, nech ste kdekoľvek. Okrem toho svetlá môžu byť ovládané aj automaticky na základe plánov (časovač, či východ západ slnka) alebo pomocou senzorov, ktoré detegujú pohyb, úroveň osvetlenia, alebo inú veličinu. S chytrým relátkom relé môžete nechať svoje existujúce osvetlenie automaticky ovládať – v podstate už nikdy nebudete musieť znova používať fyzický vypínač na stene. Nikdy nezabudnete vypnúť svetlá a vaše deti už nebudú musieť prísť s výhovorkami, prečo nechali svetlo zapnuté…

Pridanie niekoľkých pohybových senzorov znamená, že už nemusíte siahať po vypínači – keď vstúpte do miestnosti, svetlá sa automaticky zapnú a keď odídete, zhasnú. Možno znie futuristicky, ale naozaj to funguje a vy rýchlo zabudnete, že máte vypínače. Pri automatizácií svetiel nejde len o pohybové senzory, svetlá sa môžu ovládať aj svetelnými senzormi, ktoré sa automaticky aktivujú pri zotmení, alebo dvernými / okennými senzormi, ktoré vám zapnú svetlo vždy keď otvoríte dvere do miestnosti – užitočné pre špajzu, technickú miestnosť, povalu či garáž.

Správne relátko integrované cez Smart Home systém vám dá úplnú kontrolu. Vy sa rozhodujete, kedy sú svetlá zapnuté alebo vypnuté, na akú úroveň je nastavená ich intenzita, a môžete nechať všetky svoje svetlá vypnúť v určitom čase, alebo pri určitej udalosti – napríklad pred spánkom alebo keď idete preč. Vždy budete vedieť, čo sa deje v každej miestnosti v dome. Pomocou svojho smartfónu uvidíte, či niektoré svetlá sú zapnuté, aj keď by nemali byť – a v prípade potreby ich môžete vypnúť. Vďaka internetu v telefóne prehľad budete mať vždy bez ohľadu na vašu lokalitu.

Niekoľko nápadov ako môže chytré relátko prinášať pohodlie:

  • Automatizácia osvetlenia na základe prítomnosti, napríklad pri príchode autom domov svetlá sa zapnú pred domom a pri vchodových dverách
  • Samozrejme po príchode keď otvoríte vstupné dvere, svetlo sa zapne aj v predsieni
  • Tiež môžete používať gestá – na ovládanie osvetlenia stačí mávnuť rukou
  • A keď idete spať, tak systém skontroluje aktuálny stav svetiel a vypne všetky svetlá, ktoré v noci nepotrebujete

Úspora energie

Je neuveriteľné, koľko energie sa míňa v priemernej domácnosti – funkcia „pohotovostného“ režimu (stand-by) televízorov, AV komponentov, herných systémov a dokonca aj nabíjačiek telefónov a tabletov môže dosiahnuť až stovky Wattov! To má za následok zvýšenie vašich mesačných účtov za energiu, čo môže byť nepredvídateľné, pretože tento efekt sa akumuluje kumulatívne počas jedného roka a prejaví sa až na ročnom zúčtovaní. Stačí ak porovnáte svoj súčasný účet za energiu s účtom spred dvanástich mesiacov a budete pravdepodobne prekvapení.

Jednou z najväčších položiek spotreby energie je osvetlenie. Keďže nikto z nás nežije v tme, svetlo potrebujeme každý deň, často dlhé hodiny. Inteligentné osvetlenia vám pomôžu znížiť účty za energiu. Svetlá budú rozsvietené iba vtedy, keď ich práve potrebujete a je možné ich automaticky stlmiť, aby ste šetrili ešte viac. Nemôže vzniknúť situácia, keď svetlá omylom zostanú nepretržite zapnuté – napríklad osvetlenie v podkroví už nemusíte manuálne spínať ani preveriť či ste naozaj vypli. Za každým, keď otvoríte poklop, svetlo sa zapne a keď zavriete, tak sa vypne – je to lepšie ako keby ste zabudli svetlo vypnúť potom, čo ste odniesli vianočné svetlá na povalu a zavreli poklop na schody. Veď ich potrebujete raz za rok…

To najlepšie v tom je, že nemusíte všetko naraz riešiť a investovať veľké peniaze do automatizácie. Na začiatok vám stačí riešiť jedno svetlo. Správny systém je možné rozšíriť kedykoľvek.

Niekoľko nápadov ako smart relátko ušetrí náklady na energiu:

  • Naučí vás ktoré osvetlenie spotrebuje koľko energie a koľko to stojí
  • Automaticky vypne osvetlenie, keď miestnosť je prázdna
  • Umožňuje nastaviť rôzne úrovne osvetlenia v závislosti od času – napríklad ráno o 3:00 na chodbe stačí aj stlmené (nočné) svetlo, aby ste sa dostali na záchod
  • Dá vám možnosť použiť jednu scénu „Vypnúť všetko“, ktorá vypne všetky svetlá, spotrebiče a ďalšie elektronické zariadenia keď idete spať, alebo preč z domu
  • Svetlá môžete použiť aj na zabezpečenie – náhodným spínaním svetiel viete napodobniť prítomnosť ako keby ste boli doma. Určite stojí menej ako nejaké 200W bezpečnostné svetlo vonku pred domom na odradenie potenciálnych votrelcov.

Zabezpečenie

Nainštalované chytré relátko umožňuje automatizáciu svetiel napr. v noci alebo keď ste mimo domova, aby sa zvýšil bezpečnosť vášho domu. To znamená, že keď ste doma, tak môžete nechať svetlá automaticky spínať v závislosti od pohybu (čo na chodbe je komfortnejšie ako ovládať svetlo vypínačom) a keď ste na dovolenke, môžete nechať automaticky spínať v nepravidelných intervaloch – ako simuláciu prítomnosti.

Svetlá môžete samozrejme nechať aktivovať aj v prípade, že sa zistí nebezpečenstvo. Senzory dymu, CO, ohňa, plynu či vytopenia môžu poslať výstrahu do systému, ktorý potom rozsvieti všetky svetlá aby vás varoval, alternatívne vám umožní ľahšie nájsť cestu von z domu.

S najnovším viacfarebným RGBW LED osvetlením môžete nechať svoje inteligentné osvetlenie meniť farby podľa situácie – napríklad červené svetlo znamená nebezpečenstvo! To isté môžete urobiť pre bezpečnostné výstrahy, ako sú napríklad otvorené dvere alebo okno.

Niekoľko príkladov použitia osvetlenia na zabezpečenie:

  • Môžete mať bezpečnostný výstražný systém – v prípade narušenia senzora systém rozsvieti svetlá
  • Môžete nechať spustiť vonkajšie bezpečnostné osvetlenie, keď je zistený pohyb
  • Pomocou historických údajov vašej prítomnosti môžete vytvoriť plán osvetlenia ako simuláciu prítomnosti keď ste na dovolenke
  • Svetlá môžu blikať alebo zmeniť farbu v prípade zistenia nebezpečenstva

Implementácia inteligentného osvetlenia pomocou smart relé

Ako z hore uvedeného vyplýva, pridávanie bezdrôtovo ovládaného osvetlenia má reálne benefity. Ak potrebujete pomoc, môžete nás kontaktovať, ak hľadáte konkrétne riešenia, na našej stránke nájdete všetky vhodné zariadenia bez ohľadu nato, či chcete riešiť všetko naraz, alebo postupne po jednom.

Ak len teraz začínate, stačí postupovať podla pokynov uvedených nižšie. Ak skúsenosti už máte, môžete rovno prejsť na bod č. 3.

1) Ako začať

Základné stavebné prvky a komponenty každej inteligentnej domácnosti budú podobné. Budete mať k dispozícii jeden centrálny ovládač (riadiacu jednotku), vstupné zariadenia, ktoré vám hlásia, čo sa deje (pohyb, otváranie dverí, teplota, vlhkosť, svetlo atď.) a výstupné zariadenia (aktory), ktoré zabezpečia, aby sa veci stali (zapnutie svetla, vypnutie zásuvky, otvorenie dverí atď.).

Ako už z názvu vyplýva, riadiaca jednotka, ktorá sa nazýva aj ako rozbočovač, brána alebo most, „ovláda“ váš Smart Home. Umožňuje vám pridávať a konfigurovať zariadenia a vytvárať a spúšťať „logiku“, ktorá sa niekedy označuje ako úloha, scéna alebo pravidlo. Tieto logiky umožňujú systému robiť veci automaticky, napríklad zapnúť svetlá na základe pohybu, alebo zvýšiť teplotu kúrenia pred príchodom rodiny.

Riadiaca jednotka je pripojená k vášmu internetovému routeru alebo modemu pomocou WiFi alebo ethernetového kábla. Umožní vám ovládať systém zo smartfónu, tabletu alebo počítača a umožní vám vzdialený prístup cez internet, aj keď nie ste doma. Aby ste mohli ovládať systém zo svojho smartfónu alebo tabletu, zvyčajne si nainštalujete „aplikáciu“ pre danú riadiacu jednotku. Aplikáciu sa dá stiahnuť zdarma na Google Play alebo Apple Store.

Riadiaca jednotka môže použiť jednu konkrétnu bezdrôtovú technológiu (napríklad Z-Wave), alebo môže podporovať niekoľko rôznych technológií (napríklad Z-Wave, ZigBee a WiFi). Vhodný výber riadiacej jednotky, ktorý podporuje rôzne štandardy je dobrý východiskový bod na začiatok (keďže je kompatibilný), ale nezabudnite skontrolovať možnosti integrácie s inými produktmi alebo systémami (tomu sa nazýva interoperabilita), ktoré do budúcna by ste plánovali použiť (napríklad Tado, Philips Hue alebo Netatmo). Nezabudnite ani na Cloudové služby tretích strán ako napríklad IFTTT.

Za zmienku tiež stojí spomenutie inteligentných domácich asistentov. Hlasový asistenti sa stávajú čoraz populárnejšími. Mnoho výrobcov teraz ponúka rôzne modely „inteligentných reproduktorov“ alebo „inteligentných displejov“ so zabudovaným hlasovým asistentom.

Hlasový assistent je len assistent

Nezabudnite však na dôležitú skutočnosť, že hlasový asistenti sú určené ako pomocníci a nedokážu vám poskytnúť vhodnú formu automatizácie tak, ako riadiace jednotky. Sú ideálne produkty, ktoré vám asistujú doma, no nato, aby ste mali skutočne inteligentné osvetlenie, potrebujete riadiacu jednotku.

2) Technológie

Existuje široká škála Smart Home technológií, z ktorých si môžete vybrať. Pre začiatočníkov to môže byť mätúce. Našťastie v dnešnej dobe je to menší problém ako kedysi, pretože veľa zariadení dnes dokáže navzájom spolupracovať, aj keď základné technológie líšia. To znamená, že nemusíte poznať všetky technické detaily konkrétnych výrobkov – môžete si vybrať také, ktoré vám najlepšie vyhovujú.

Z-Wave

Z-Wave je bezdrôtová komunikačná technológia, ktorá má nízku energetickú náročnosť a prechádza cez steny, podlahy a nábytok, takže nemusíte búrať a viesť dodatočné káble.

Má niekoľko skvelých vlastností ako sú obojsmerná komunikácia, reportovanie stavu či mesh sieť. Tieto vlastnosti dokopy vytvárajú efekt synergie, pomocou ktorého systém je stabilný a spoľahlivý.  V Z-Wave systéme ak máte prepojený senzor dverí so spínačom na svetlo, tak svetlo sa vždy zapne keď dvere otvoríte a vždy sa vypne, keď zavriete.

Technológia Z-Wave sa neustále zdokonaľuje, kde sa hľadí na vylepšenie dosahu zariadenia, na väčšiu rýchlosť, na vylepšenú výdrž batérie, na silnejšie zabezpečenie a možnosti samo-opravy – aby sa sieť udržala v optimálnom stave.

Väčšina Z-Wave zariadení by mala fungovať v etablovaných riadiacich jednotkách ihneď po vybalení – protokol je navrhnutý tak, aby bol spätne kompatibilný a používa štandardné triedy príkazov pod názvom “Command Classes”.

Niekedy, najmä s novými zariadeniami, môže byť funkčnosť obmedzená až kým sa do danej riadiacej jednotky nepridá podpora pre dané zariadenie. Spravidla k tomu dôjde pomerne rýchlo vo forme pravidelných aktualizácií softvéru od výrobcu riadiacej jednotky. Výrobcovia riadiacich jednotiek zvyčajne majú aj stránku podpory a stránku komunity a v určitých prípadoch vedú evidenciu kompatibility – je to zoznam zariadení, ktoré s danou riadiacou jednotkou spolupracujú.

ZigBee

ZigBee je otvorený štandard pre nízkonákladovú, nízkoenergetickú bezdrôtovú sieť zameranú na vývoj zariadení pre bezdrôtové riadenie a monitorovanie. Štandard podporujú niektoré z najväčších svetových spoločností vrátane spoločností Philips, Ikea, Osram, Samsung, Texas, Siemens a Whirlpool.

So zariadeniami založenými na báze ZigBee získate robustný, odolný a samoriadiaci systém. ZigBee zariadenia sú často oveľa jednoduchšie ako ich Z-Wave náprotivky. ZigBee zariadenia sú skôr určené na jednu konkrétnu úlohu (ako je snímanie pohybu alebo stlmenie svetla) ako na veľa rôznych funkcií v jednom zariadení.

Práve takáto jednoduchosť uľahčuje kompatibilitu v rámci ZigBee. Všeobecne možno povedať, že sa používajú dva hlavné profily ZigBee:

  • ZigBee Light Link (ZLL) a
  • ZigBee Home Automation (ZHA)

Zariadenia v každom profile by mali spolupracovať ihneď po vybalení a pokiaľ vaša riadiaca jednotka podporuje konkrétny ZigBee profil, mali by v ňom fungovať aj zariadenia z tohto profilu.

Existuje aj nový štandard s názvom ZigBee 3.0, ktorý spája profily a silné stránky ZLL a ZHA do jedného nového štandardu. Vo väčšine prípadov zariadenia ZigBee 3.0 sú spätne kompatibilné s riadiacimi jednotkami ZigBee, ktoré podporujú iba ZLL alebo ZHA.

WiFi / Ethernet

Wi-Fi a Ethernetové (káblové) siete sa za posledné desaťročie veľmi rozšírili. Dnes sa môžete „pripojiť“ takmer kdekoľvek – doma, v práci, v knižniciach, školách, na letiskách, v reštauráciách, hoteloch a dokonca aj vo verejnej doprave.

Všadeprítomná povaha WiFi a Ethernet z nich robí ideálnu technológiu pre Smart Home zariadenia. Mnoho zariadení teraz ponúka pripojenie WiFi a Ethernet, pretože výrobcovia uznávajú, že môžu využívať výhody vašej existujúcej domácej siete. Je pravdepodobné, že máte v celej domácnosti dobré pokrytie sieťou pomocou kombinácie WiFi a Ethernet, takže má zmysel radšej používať túto sieť, ako by ste museli implementovať niečo iné.

Nevýhodou WiFi a Ethernet zariadení sú použité komunikačné protokoly, ktoré sú špecifické pre pre každú výrobcu, čo znamená, že chýba vzájomná kompatibilita zariadení, takže produkty od jedného výrobcu nebudú fungovať s produktmi od iného výrobcu.

Je pravda, že niektoré zariadenia WiFi a Ethernet majú implementované „otvorené“ komunikačné protokoly, ako napríklad MQTT, čo im umožňuje vzájomnú spoluprácu. Nie je to však pravidlo a pre bežného užívateľa toto nie je vhodná cesta na prepojenie zariadení.

Zariadenia na báze Cloudu

Internet sa stal súčasťou našich každodenných životov tak silne, že s ním pravdepodobne komunikujeme každých pár minút, možno aj bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali!

Tak, ako ľudia používajú FaceBook, Twitter alebo WhatsApp na komunikáciu, tak aj mnoho zariadení využíva komunikáciu cez internet. Keď nabudúce nastavíte teplotu na termostate, alebo si pozriete video na kamere doma, budete komunikovať s daným zariadením pomocou Cloudovej služby.

Cloudové služby umožňujú výrobcom centralizovať svoju infraštruktúru a prísne kontrolovať zabezpečenie, vlastnosti a funkcie svojich zariadení na jednom mieste. To znamená, že produkty môžu byť cenovo dostupnejšie, pretože zariadenie nemusí vykonať niektoré funkcie a výpočty lokálne pomocou svojho hardvéru, ale na Cloude. Tým pádom stačí aj slabší, či lacnejší hardvér.

Zariadenia pripojené ku Cloudovej službe budú s ním bezpečne komunikovať. To isté platí aj pre vás. Ak chcete dané zariadenie ovládať prostredníctvom smartfónu, tabletu alebo webového prehliadača, pripojíte sa do danej Cloudovej služby. To znamená, že niektoré zariadenia na vykonanie niektorých alebo dokonca všetkých svojich funkcií sa spoliehajú na internet.

Príliš veľká závislosť na Cloudovú službu však má aj svoj háčik. Ak Cloudová služba vypadne, stratíte internet, alebo dané zariadenie stratí pripojenie na internet, môže sa stať, že dané zariadenie bude mať obmedzené funkcie, v krajnom prípade nebude vôbec možné zariadenie ovládať.

Niektoré Cloudové služby umožňujú jednoduchú vzájomnú interakciu pomocou Cloudových služieb tretích strán, ako sú napr. IFTTT, Microsoft Flow alebo Workflow. Často takéto riešenie je jediná možnosť, ako vzájomne prepojiť dve zariadenia medzi sebou aby spolupracovali.

Ďalšie informácie o Smart Home technológiách nájdete v nasledujúcich článkoch:

3) Rozhodujúce faktory

Pokiaľ ide o implementáciu inteligentného osvetlenia, je to pomerne jednoduché, pretože vo väčšine prípadov sa používa štandardné elektrické vedenie, takže nemusíte rátať s tým, že by bolo treba búrať.

To znamená, že asi prvou úlohou je rozhodnutie, či zvolíte cestu svojpomoci, alebo dáte spraviť systém profesionálnou inštaláciou tretích strán.

Inteligentné osvetlenie na báze smart relé zvyčajne znamená použiť modul / relátko, alebo úplne vymeniť vypínače a stmievače na smart verzie. Z toho je zrejmé, že sa vyžaduje priamy zásah do elektrického káblového systému vášho domu. Takže budete musieť zvážiť, či máte potrebné zručnosti na bezpečné a kvalifikované uskutočnenie tohto typu práce. Budete potrebovať minimálne znalosti v oblasti elektroinštalácie a v niektorých prípadoch aj dokončovacích / dekoračných prác.

Budete musieť vedieť identifikovať svoje existujúce zapojenie, čo pravdepodobne môže vyžadovať fyzické testovanie pomocou multimetra, aby ste zistili, ktoré vodiče sú:

  • Hlavný prívod
  • Spínaný obvod
  • Neutrálny vodič

Ak tieto pojmy pre vás veľa neznamenajú, tak vám odporúčame, aby ste fyzickú prácu nechali na profesionála, keďže nesprávny zásah môže viesť k nebezpečenstvu a ujmu na zdraví!

Ak ste typ človeka, ktorí nemá problém vymeniť vypínač či zásuvku, prípadne vie pridať ďalšiu zásuvku k existujúcemu elektrickému obvodu, alebo nemá problém prehĺbiť existujúcu elektroinštalačnú krabicu, či dokonca celkom vymeniť (vysekaním steny a následným pripevnením novej krabice pomocou sádra), tak cesta svojpomoci je pre vás tá ideálna.

Ak plánujete cestu svojpomoci, tak treba zvážiť či skontrolovať niekoľko vecí.

Relátko, alebo plnohodnotný vypínač či stmievač

Smart relé sú pravdepodobne najflexibilnejšie zariadenia na inteligentné ovládanie osvetlenia dostupné na trhu, pretože sa nimi dá ovládať takmer všetko, na čo si spomeniete – svetlá, zásuvky, čerpadlá, žalúzie, markízy, kúrenie, chladenie, brány … zoznam je nekonečný. Smart relátko na ovládanie osvetlenia môžete nainštalovať buď do krabice pod existujúci vypínač (ideálna voľba – aby ste vedeli svetlo vládať aj pomocou vypínača) alebo ku svetlu (krajný prípad ak máte svetlo ovládané aj vypínačom, keďže spínaním vypínača by ste úplne prerušili elektrické vedenie k modulu a tým pádom by ste nevedeli ovládať na diaľku).

Plnohodnotné smart nástenné vypínače a stmievače na druhej strane robia presne to, čo ich názov naznačuje – úplne nahradia vaše existujúce vypínače. Nemajú takú flexibilitu ako smart relátko, ale môžu uľahčiť inštaláciu pri výmene existujúceho vypínača – stačí rátať len s malou zmenou elektrického zapojenia. Rozhodujúcim faktorom môže byť aj skutočnosť, že v elektroinštalačnej krabice nemáte dosť priestoru na umiestnenie relátla pod vypínač a nechcete búrať či sekať.

Je samozrejme potrebné vziať do úvahy ešte niekoľko dôležitých aspektov: štýl, vzhľad, farba, rozmery a funkčnosť. Ak použijete relátko, môžete ponechať svoje existujúce vypínače, alebo zvoliť také, ktoré vyhovejú vášmu vkusu. Na druhej strane pri voľbe smart vypínača či stmievača ste obmedzený na štýl, vzhľad, rozmer a funkčnosť, ktoré ponúka výrobca!

Dvoj- alebo trojvodičové elektrické vedenie

Väčšina starších bytov a domov pod vypínačmi v elektroinštalačnej krabici nemá privedený nulový (modrý) vodič. V takom prípade hovoríme o dvojvodičovom vedení. Ak nulový vodič v krabici máte, tak máte trojvodičové vedenie. Pri výbere vhodného riešenia na ovládanie osvetlenia toto je veľmi dôležitý faktor, keďže drvivá väčšina klasických spínacích relátok pre zapojenie vyžaduje práve aj zapojenie neutrálneho vodiča. To neznamená, že by ste nemohli svetlá konvertovať na chytré len to, že máte obmedzené možnosti pri výbere vhodného relátka.

Typ relátka

Ak na ovládanie osvetlenia plánujete použiť chytré relátko a nie chytrý vypínač, vzhľadom na rôzne možnosti pripojenia vypínača na relátko, ako aj na vaše existujúce vypínače sa musíte rozhodnúť, ktoré relátko bude pre vás to najvhodnejšie.

Napríklad stmievacie relátko je najefektívnejšie, ak použijete v kombinácií so zvončekovým vypínačom, keďže v takom prepojení ak zvonček stlačíte, tak svetlo spínate, ale ak podržíte, tak môžete regulovať úroveň osvetlenia. Je to veľmi jednoduchý a efektívny spôsob ovládania a regulácie intenzity osvetlenia.

Také ovládanie s klasickým vypínačom nemá význam spraviť, lebo na spínanie osvetlenia by ste museli za každým páčku na vypínači prepnúť hore a potom aj dole, čo je kontraproduktívne. Na druhej strane určite dané svetlo momentálne neovládate zvončekovým vypínačom, lebo potom by ste museli držať páčku nato, aby svetlo svietilo.  

Hĺbka elektroinštalačnej krabice

Pri inštalácií smart relé ako aj smart vypínača či stmievača musíte rátať s tým, že potrebujete hlbokú krabicu. To preto, lebo použitá technológia na ovládanie a na komunikáciu vyžaduje malý priestor v podobe relátka, alebo hlbšej zadnej strany chytrého vypínača.

Všeobecné odporúčania sú, že by ste mali používať minimálne 45mm hlbokú krabicu, ale prax ukazuje, že v niektorých prípadoch aj s krabicou s hĺbkou 60mm sa zapotíte, keďže do krabice sa má zmestiť relátko, spodná časť vypínača, niekoľko WAGO svoriek a tvrdé medené káble. A keď máte elektrický prívod, odvod a 2 výstupy do svetiel, tak môžete rátať s celkovým množstvom až 12 medených žíl…

Typ svetla

Toto je dôležitý faktor hlavne ak po zmene plánujete svetlo aj stmievať – musíte použiť také svetlo, luster či žiarovku, ktorá je stmievateľná. Nemôžete použiť nestmievateľnú žiarovku (ako sú CFL – úsporné žiarovky), žiarivku alebo nestmievateľný LED. Používanie stmievača s nestmievateľnou žiarovkou môže poškodiť stmievač a aj žiarovku.

Ďalšia problematika pri stmievaní môže byť aj samotná stmievateľná žiarovka či svetlo. Už neraz sme sa stretli s tým, že aj keď žiarovka je smievateľná, v prepojení so stmievateľným relátkom sa nedalo dobre stmievať, alebo nefungovala dobre vo vypnutom stave – svetlo blikalo, alebo jemne svietilo. Síce niektoré relátka na trhu ponúkajú možnosť dokúpiť bypass (zvyčajne tie, ktoré nemajú možnosť pripojiť nulový vodič) na odstránenie možných nežiadujúcich stavov, stále sa stalo, že svetlo nebolo úplne vypnuté a tak v noci jemne svietilo.

Naše všeobecné odporúčania sú také, že ak môžete, kúpte také svetlá, ktoré sú stmievateľné s klasickým otočným stmievačom. Ak s takým stmievačom funguje, tak určite bude fungovať aj s smart relátkom. Neide nám o to, aby ste si mysleli, že relátko nie je kvalitné, práve naopak, ak problematika preblikania existuje, tak skôr môžeme potvrdiť, že dané svetlo je menej kvalitné. Výrobcov chytrých Z-Wave relátok je niekoľko desiatok, ale výrobcov svetiel niekoľko desiatok tisíc…a každá výrobca používa svoju vlastnú technológiu.  

Ďalším odporúčaním je, že ak rozpočet je pre vás rozhodujúcim faktorom, tak skôr zvoľte také svetlá, v ktorých môžete jednoducho meniť žiarovku. Tým pádom ak daná žiarovka vám odíde, nemusíte celé svetlo vyhodiť do koša.

Spínacie relátka problémy s preblikaním svetiel nemajú, takže ak neplánujete stmievať, tak môžete použiť akékoľvek svetlo.

Relátko pre vypínač č. 1 a č. 5

Drvivá väčšina spínacích reléových modulov či plnohodnotných smart vypínačov sú k dispozícii ako typ č. 1 (jednopáčkový vypínač) alebo ako typ č. 5 (dvojpáčkový vypínač). Typ č. 1 ovláda 1 svetlo / záťaž a typ č. 5 ovláda 2 svetlá / záťaže.

Niektoré zariadenia aj napriek tomu, že podporujú fyzické ovládanie iba jedného svetla (typ č. 1), v schéme zapojenia umožňujú zapojiť aj dvojpáčkový vypínač. Tomu sa hovorí duálna kontrola a má jednu užitočnú funkciu – namiesto jednopáčkového vypínača môžete mať dvojpáčkové, kde prvou páčkou ovládate dané svetlo a druhou môžete spustiť nejakú scénu v systéme, alebo pomocou priameho prepojenia ovládať ďalšie svetlo.

Schodiskové ovládanie (z viac miest)

Relé moduly vo všeobecnosti sa dajú ľahko použiť v schodiskovom systéme, kde jedno svetlo ovládate z viac ako jedného miesta. Dobrou správou je to, že nezáleží na tom, z koľkých miest svetlo ovládate fyzicky, stále potrebujete na 1 svetlo 1 relátko, keďže sa jedná o jediný riadený obvod. Takže ak svetlo ovládate aj z prízemia a aj z poschodia, potrebujete 1 relátko, ktorú montujete do tej krabice pod ten vypínač, z ktorého ide výstup do svetla (posledný vypínač).

Na rozdiel od smart relé, väčšina nástenných vypínačov a stmievačov nemá podporu pre káblové prepojenie medzi sebou na fyzické ovládanie osvetlenia z viac miest. Namiesto toho sa používa asociácia (Z-Wave Associations / ZigBee Group Messaging). To znamená, že dané vypínače komunikujú medzi sebou nie cez kábel, ale bezdrôtovo. Prax ukazuje, že taká forma komunikácie je extrémne spoľahlivá a rýchla.

Montáž na DIN lištu

Moduly určené na montáž na DIN lištu majú rovnaké funkcie ako moduly určené do elektroinštalačnej krabice, líšia sa iba dizajnom. Je síce pravda, že montážou na DIN lištu môžete dať viac modulov do jedného radu, vďaka čomu je celková inštalácia prehľadnejšia a jednoduchšia a údržba ľahšia, na druhej strane musíte rátať s tým, že množstvo dostupných modulov v porovnaní s klasickými modulmi je obmedzený a bude potrebná extra elektroinštalácia (buď elektrické vedenie pôjde paralelne do vypínača ako aj do svetla, alebo sa musia použiť káble z viac žilami). Skratka montážou na DIN listu celková výsledná cena je vyššia.

Vo všeobecnosti existujú 2 typy riešenia na montáž na DIN lištu:

  • kompletné DIN moduly pripravené na montáž
  • DIN „adaptéry“, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre umiestnenie štandardných modulov umožňujúcich ich montáž na DIN lištu

4) Komponenty

Ako už bolo spomenuté, všetky smart home systémy používajú podobné komponenty (zariadenia). Tieto komponenty umožňujú smart home systému vykonávať rôzne činnosti, snímať podmienky prostredia a reagovať na pohyb, otváranie dverí, zatváranie okien a rôzne udalosti vo vašej domácnosti.

V systéme každý typ zariadenia má konkrétny účel, spolu vám poskytnú flexibilitu pri ovládaní vášho domova a budú vás informovať o tom, čo sa deje.

Vo vašom projekte inteligentného osvetlenia budete používať akčné členy (aktory, ako sú relátka či smart vypínače), ktoré slúžia ako VÝSTUPY a senzory, nástenné a diaľkové ovládače, ktoré slúžia ako VSTUPY.

Aktory

Akčné členy sú zariadenia, ktoré fyzicky riadia svetlá, kúrenie, prístroje a zariadenia. Pre inteligentné osvetlenie sa používajú nasledovné hlavné typy:

Moduly či relátka

Moduly je možné namontovať do elektroinštalačnej krabice za vypínač, do stropného priestoru alebo kamkoľvek, kde máte prístup ku káblom daného svetelného okruhu. Sú neuveriteľne flexibilné a umožňujú vám ovládať všetky aspekty osvetlenia. Niektoré stmievacie moduly pracujú v dvojvodičovom systéme, takže sú ideálne pre staršie byty či domy.

Výrobcovia modulov vyrábajú rôzne typy smart relé, kde každý typ je určený na konkrétnu rolu, vďaka čomu získate najlepší produkt pre danú prácu. Výber správneho modulu môže byť trochu ťažší, keďže niektoré moduly ponúkajú pokročilejšie funkcie a iní zas jednoduchšie funkcie, často za lacnejšiu cenu.

Aké možnosti máte na výber?

Aby ste si mohli vybrať ten správny modul na tú správnu funkciu, pripravili sme pre vás veľký článok s prehľadom a porovnaním existujúcich modulov a relátok na trhu.

Nástenné vypínače a stmievače

Nástenné vypínače a stmievače nie sú také flexibilné ako smart relé moduly, ale môžu uľahčiť inštaláciu, pretože iba nahradia existujúci vypínač na svetlo. Zvyčajne sú dostupné v troch hlavných typov:

  • Vypínače
  • Stmievače
  • Ovládače na žalúzií, roliet alebo iných motorových zariadení

Aby ste si mohli vybrať ten správny vypínač, do budúcna vám prinesieme veľký článok o rôznych vypínačoch na trhu.

Senzory

Senzory monitorujú váš dom a hlásia ak zistia pohyb, otvorenie dverí či okien, zmenu teploty, vlhkosti, svetla či inej veličiny.

Tým, že sú „očami a ušami“ vašej inteligentnej domácnosti, môžu byť použité na ovládanie a automatizáciu všetkého možného – od rozsvietenia svetiel, cez zvukový alarm až po otvorenie / zatiahnutie žalúzií…zoznam je nekonečný. Senzory umožňujú, aby sa veci diali automaticky, čo je jedným z hlavných cieľov „automatizácie“ vašej domácnosti a jej premeny z hlúpej na inteligentnú!

Diaľkové a nástenné ovládače

Diaľkové a nástenné ovládače poskytujú pohodlie ovládania systému z fyzického miesta rovnako ako ovládanie zo smartfónu alebo tabletu. Spravidla sú napájané z batérií, čo znamená, že je ich možné inštalovať kamkoľvek.

V prepojení so smart relé môžu ovládače do konca aj nahradiť váš existujúci mechanický vypínač, keďže nástenný batériový vypínač má zvyčajne viac tlačidiel. Namiesto klasického vypínača tak môžete získať väčšiu kontrolu a komfort – jedno tlačidlo môžete použiť na ovládanie daného svetla a ostatné tlačidlá na ovládanie iných svetiel či spustenie scén.

Jednoznačne je to vysoko návykové riešenie.

Na záver

Dúfame, že s dnešným článkom sme vám pomohli trošku sa orientovať a dať niekoľko nápadov a užitočných rád. Ak hľadáte aj ďalšie informácie, prejdete na náš Smart Home Wiki.

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií