vera-fibaro-homey-google-apple-amazon-1

Riadiaca jednotka vs. Hlasový asistent – 15 dôvodov prečo potrebujete Smart Home ovládač

Hlasoví asistenti v dnešnej dobe prežívajú boom, preto aj mnohí výrobcovia ponúkajú funkciu zabudovaného hlasového asistenta vo svojich produktoch a to v rôznych podobách ako sú:

  • chytré reproduktory
  • chytré displeje
  • chytré Hi-Fi systémy
  • a mnoho iných

Ľudia si myslia, že nato, aby mali inteligentný dom, stačí im hlasový asistent. Zvyčajne si kúpia jeden, no niekedy sa stane, že kúpia jeden do každej izby – aby sa dalo hlasom ovládať odkiaľkoľvek.

Aj keď v určitých okolnostiach – alebo pre obmedzené potreby – hlasové ovládanie je skvelé (napr. na ovládanie chytrých zásuviek, svetiel, alebo termostatu), nesmiete si zabudnúť, že nie je to náhrada za Smart Home centrálu, ale doplnok.

Ak chcete skutočné inteligentné bývanie, potrebujete Smart Home centrálu. Vysvetlíme vám prečo:

1) Mať veľa funkcií, no neexcelovať v ničom

Ako to z názvu vyznie – Smart Home centrála (nazvaná aj ako: riadiaca jednotka, gateway, brána, most či rozbočovač), ovláda a riadi váš inteligentný dom. Umožňuje vám pridávať a konfigurovať rôzne zariadenia a vytvárať a spustiť rôzne automatizácie, nazvané aj ako scény, toky, logiky, atď. Automatizácia slúži práve nato, aby niektoré zariadenia sa ovládali v závislosti od iných faktorov bez potreby ľudského zásahu, napríklad zapínanie svetiel v závislosti od pohybu, alebo zvýšenie teploty pred príchodom do domu, alebo od určitej hodiny.

Smart Home centrála sa pripíja do vašej lokálnej siete pomocou WiFi alebo Ethernetového kábla. Cez vlastnú Cloudovú službu vám umožňuje ovládať všetky párované zariadenia a automatizácie pomocou smartfónu či tabletu a to aj keď nie ste doma. Slúži na spoľahlivé a dôsledné prevádzkovanie vášho inteligentného domu 24 hodín denne, 365 dní v roku.

Na druhej strane hlasový asistent je typicky zameraný na prehrávanie hudby, poskytovanie hlasových služieb, informácií alebo iné funkcie. Tieto úlohy samozrejme dokáže vykonať excelentne, ale jednoznačne nie je určený na riadenie a automatizáciu často náročných a komplexných úloh založených na rôznych logikách, udalostiach či podmienkach. 

+ Smart Home centrála je navrhnutá tak, aby plnohodnotne vykonala jednu úlohu – ovládanie inteligentnej domácnosti

– Hlasový asistent je primárne určený na prehrávanie hudby, či médií a umožňuje vám pracovať s hlasovými službami

smart-home-gateway-hlasovy-asistent

2) Prepojenie rôznych technológií

Smart Home centrála podporuje jeden alebo viac komunikačných technológií (ZigBee, Z-Wave, WiFi, atď.). Zvyčajne každá centrála podporuje aj miniaplikácie, pluginy, či doplnky, pomocou ktorých viete integrovať aj iné zariadenia, ktoré používajú vlastnú proprietárnu komunikáciu (Tado, Netatmo, Shelly, atď.)

Na druhej strane hlasový asistent nepodporuje rôzne komunikačné technológie, zvyčajne je založený na komunikáciu cez WiFi do svojej Cloudovej služby. Spolieha sa na nepriame prepojenia, ktoré sú inštalovateľné do asistenta pomocou doplnok od rôznych výrobcov alebo sprostredkovaním iných Cloudových služieb. Toto môže obmedziť váš výber produktov a zariadení pre smart home, keďže ak hlasové ovládanie je vaša preferencia, tak kupujete iba produkty, ktoré danú funkciu majú – a možno nebudete môcť vybrať to najlepšie zariadenie pre daný účel. 

Kúpa lacných WiFi zásuviek, ktoré sa dajú ovládať cez Alexu nemusí byť múdra investícia – hlavne nie z dlhodobého hľadiska, kde by ste sa mali orientovať práve na také produkty, ktoré sú kompatibilné s nejakou dedikovanou centrálnou jednotkou a majú možno ďaleko viac funkcií, parametrov a dokonca sa dajú aj automatizovať. O tom ani nehovoriac, že stačí, ak daná centrálna jednotka podporuje hlasové ovládanie a automaticky viete hlasom ovládať všetky zariadenia párované do centrálnej jednotky.

+ Smart Home centrála zvyčajne podporuje rôzne komunikačné technológie

– Hlasový asistent zvyčajne nepodporuje žiadnu komunikačnú technológiu

3) Hlasové a diaľkové ovládanie nie je inteligentné bývanie

Reklamy a propagačné videá, ako krásne sa dajú zariadenia ovládať hlasom už asi sme videli všetci:

“Hey Siri, turn the TV on”

“Alexa, show me the front door camera”

Podobné veci síce vyzerajú skvelo, ale je to naozaj chytré riešenie? Ani nie. Koniec koncom ak používate telefón na hlasové ovládanie, tak stále musíte telefón zdvihnúť a odblokovať aby ste zapli svetlo. Prečo by ste už rovno nemohli zapnúť svetlo s vypínačom na stene…nebolo by to rýchlejšie riešenie?

Ako sa stane vaše bývanie inteligentným? No predsa použitím domácej automatizácie, kde by sme zvýraznili slovo automatizácia. Inteligentné bývanie spolieha na správne nastavenej automatizácie, aby celkový komfort, bezpečnosť a efektivita bývania bola lepšia – vykurovanie je regulovaná na základe určitej logiky, svetlá sa automaticky ovládajú vo vhodných miest (napr. povala, špajza, pivnica), spotrebiče sa ovládajú s dôrazom na najvyššiu možnú úsporu…skratka celý dom „žije“.

Práve na také účely slúži centrálna riadiaca jednotka. Tá skutočne prináša možnosti automatizácie a efekt inteligentného domu.

Hlasoví asistenti boli typicky určený na funkciu rozpoznania hlasu – preklad vašich hovorených slov a viet do príkazov, ktoré je možné interpretovať ako podklady na vykonanie určitých úloh. A aj keď možno obsahujú určité funkcie centrálneho riadenia, je to dodatočná funkcia zvyčajne s obmedzenými možnosťami plánovania a jednoduchou logikou riadenia.

+ Centrálna riadiaca jednotka je navrhnutá na domácu automatizáciu vášho domu

– Hlasový asistent ponúka iba základné logické možnosti a scény

cloud-vs-lokalny-system-hlasovy-asistent

4) Cloud verzus lokálny systém

Väčšina centrálnych riadiacich jednotiek ponúka možnosť lokálneho prístupu, riadenia a dokážu fungovať bez internetového pripojenia. Vďaka tomu problémy s pripojením na internet alebo problémy s akýmikoľvek súvisiacimi Cloud službami (napríklad s poskytovaním vzdialeného prístupu, virtuálnou meteostanicou, atď.) budú mať zanedbateľný alebo dokonca nulový vplyv na chod vášho inteligentného domu.

Toto však sa nedá povedať o hlasových asistentoch. Bez výnimky každý jeden spolieha na svoju Cloudovú službu.  Pravdou je, že táto skutočnosť umožňuje výrobcom centralizovať svoju infraštruktúru a prísne kontrolovať bezpečnosť, schopnosti a funkcie na jednom mieste.

To však znamená, že vždy, keď používate službu hlasového asistenta, či už hlasom alebo cez vlastné užívateľské rozhranie či aplikáciu, všetko prechádza a  vykoná sa v Cloude. Možno ani si neuvedomujete, ale táto skutočnosť závisí nie len od rýchlosti a spoľahlivosti vášho internetového pripojenia, ale aj od samotnej Cloudovej služby hlasového asistenta ako aj od Cloudovej služby výrobcu. Ak kdekoľvek sa nastane problematika vyvolená akýmkoľvek faktorom, váš povel sa neuskutoční.

+ Väčšina centrálnych riadiacich jednotiek dokáže fungovať a automatizovať váš dom, aj keď internet je nefunkčný

– Hlasový asistent je závislí od internetového pripojenia a od funkčnosti Cloudovej služby hlasového asistenta ako aj výrobcu. Ak kdekoľvek sa nastane výpadok, ovládanie bude nemožné.

5) Dedikovaný na jeden účel

Centrálne riadiace jednotky sú určené na stabilnú a spoľahlivú automatizáciu domácnosti. Toto je ich účel existencie. Pri výrobe centrálnej riadiacej jednotky výrobca zvyčajne používa robustnejší hardvér a softvér, aby zabezpečili, že systém bude schopný prevádzkovať aj väčšie inteligentné domácnosti.

Ak k tomu pridáme roky skúseností s vývojom a spätnou väzbou od užívateľov, môžeme si byť istý, že riadiaca jednotka bude mať v sebe zabudované najrôznejšie funkcie a schopnosti – napríklad plánovanie, tvorba scény či logiky, správa zariadení, možnosti vzdialeného prístupu, história udalostí, oznámenia, atď.

Aj keď hlasoví asistenti sú trendové produkty a množstvo pripojiteľných zariadení sa rýchlo rozširuje, stále si treba pamätať, že hlasoví asistenti nenahrádzajú centrálnu riadiacu jednotku, pretože boli určené primárne na iný účel a majú obmedzené funkcie pri vytváraní logiky a automatizácie.

Sú ideálnym zariadením na spustenie náladového osvetlenia ak máte doma párty, ale sú neschopný vykonať zložité automatizačné scenáre,  ako napríklad „rozsvietenie svetiel o 18:00, ale iba v prípade, že nikto nie je doma a poplašný systém je zapnutý”. Schopnosť ovládať váš inteligentný dom hlasom by sa mala považovať ako ďalšia výhoda celého systému a nie ako hlavné zameranie systému.

+ Centrálna riadiaca jednotka je vyvinutá špeciálne pre úlohy domácej automatizácie

– Hlasový asistent poskytuje obmedzené funkcie automatizácie

Riadiaca jednotka vs. Hlasový asistent – 15 dôvodov prečo potrebujete Smart Home ovládač 1

6) Zrozumiteľnosť

Ak ste už niekedy použili hlasového asistenta, určite ste sa stretli s problematikou (správneho) rozpoznania povelu:

“Alexa, turn off the dining table lamps” …… “Sorry, I can’t find a device called ‘table amps’”.

“OK Google, close the blinds” …… “You have multiple devices with this name, which one did you mean?”

“Hey Siri, it’s cold, close the window” …… “Turning the heating up to 21°C”

Aj keď funkcia hlasového ovládania za posledných pár rokov prešla dlhou cestou a extenzívnym vývojom, stále nemusí byť dostatočne presné a spoľahlivé ako by ste očakávali. A to s tým majú problémy aj tí, ktorí majú správny prízvuk…

Hlasový asistent často nerozumie vašim príkazom alebo názvom zariadení, ktoré chcete ovládať a hoci to môže byť zdrojom zábavy, v niektorých prípadoch to môže mať aj vážne následky. Napríklad požiadate vypnutie svetiel v technickej miestnosti, čoho výsledkom bude vypnutie všetkých zariadení vrátane bojlera, či kotla pripojeného cez WiFi zásuvku…

Centrálna riadiaca jednotka používa hlasového asistenta ako ďalší spôsob ovládania systému. Práve preto ak dáte povel „Turn off the bedroom light“, na základe logickej konfigurácie riadiaca jednotka sa rozhodne presne, ktoré zariadenia sa vypnú.

+ Centrálna riadiaca jednotka podporuje ovládanie aj cez hlasového asistenta a v prípade povelu ovláda práve tie zariadenia, ktoré potrebujete

– Hlasový asistent môže vás zle pochopiť, alebo na základe povelu ovládať nesprávne zariadenie(a)

7) Kompatibilita a interoperabilita s ďalšími zariadeniami

Centrálna riadiaca jednotka používajúca jednu zo základných komunikačných technológií (napr. Z-Wave) vám poskytne najlepší východiskový bod, pretože bude fungovať s tisíckami zariadení od rôznych výrobcov. Ak jednotka podporuje aj inú komunikačnú technológiu, napríklad protokol ZigBee, budete mať možnosť vybrať aj ďalšie zariadenia.

Centrálna jednotka podporujúce tieto štandardy, zvyčajne podporuje aj iné formy integrácie zariadení. Tu vám odporúčame skontrolovať kompatibilitu a interoperabilitu s rôznymi proprietárnymi produktmi alebo systémami, ktoré by ste možno tiež potrebovali (ako napríklad Netatmo, Tado alebo Shelly). Možno také integrácie existujú napr. použitím virtuálnych zariadení, pluginov alebo v najhoršom prípade pomocou Cloudových služieb tretích strán ako je IFTTT.

Hlasoví asistenti zvyčajne nepodporujú žiadne základné komunikačné technológie (ZigBee a Z-Wave), a možnosť integrácie rôznych zariadení závisí na tom, či výrobca vytvoril podporu s daným hlasovým asistentom cez Cloudové služby. Každopádne to znamená, že tisícky zariadení, dedikovaných na rôzne oblasti použitia a šité na špecifické potreby, nikdy nebudete vedieť použiť.

A aj keď niektorí hlasoví asistenti možno majú aspoň jednu komunikačnú technológiu (určité verzie Amazon Alexa majú zabudované ZigBee), podporujú iba jednoduché zariadenia, ako je napríklad určitá žiarovka alebo zástrčka. To znamená, že máte obmedzený počet zariadení, ktoré môžete používať, alebo pravdepodobne budete mať problémy s konfiguráciou zariadení tak, aby vyhovovali vašim požiadavkám.

+ Centrálna riadiaca jednotka priamo podporuje všetky zariadenia, ktoré používajú základné komunikačné technológie (Z-Wave, ZigBee alebo obe). Máte tak na výber medzi tisíckami dedikovaných produktov, ktoré určite spĺňajú aj špecifické požiadavky.

– Hlasový asistent nemá dedikované komunikačné technológie a spolieha sa na Cloud prepojenie.

IoT-Safety-Security-Management-hlasovy-asistent

8) Maximálna ochrana súkromia

Facebook, Google, Amazon, Apple…všetky tieto obrovské spoločnosti už aspoň raz mali problematiku s dôverou, dôveryhodnosťou svojich zákazníkov a únikom informácií. Dokonca čím ďalej, tým častejšie sa stretávame s takým fenoménom, kde napríklad na týždennej alebo mesačnej báze dôjde k:

  • porušeniu ochrany súkromia
  • úniku údajov
  • odhaleniu podrobností o zákazníkovi
  • nejakému inému odhaleniu toho, ako vás tieto spoločnosti môžu sledovať
  • vytvoreniu vášho profilu správania na základe vašich zvykoch

Tieto spoločnosti potrebujú vytvoriť váš profil s hlavným cieľom reklamy a marketingu svojich produktov a služieb pre vás, alebo ešte horšie, zaslania vašich údajov tretím stranám, aby mohli zacieliť reklamy na vás.

Ak pridáte do domu hlasového asistenta, beriete na vedomie, že také zariadenie vás vždy počúva. Dôsledky v určitých okolnostiach môžu byť dosť desivé – tieto spoločnosti majú nielen prístup k vašim hlasovým interakciám, ale teoreticky aj ku detailom použitia inteligentného systému v dome – kedy je naplánované zapnutie osvetlenia, kedy sú vaše vchodové dvere odomknuté a do konca vedia aj zistiť kedy ste doma a kedy ste preč, atď.

Ak ochrana vášho súkromia je na prvom mieste, tak centrálna riadiaca jednotka je pre vás ideálne riešenie. Tieto technológie majú malú alebo do konca žiadnu závislosť od Cloudových služieb. Niektoré centrálne jednotky používajú svoju Cloudovú službu iba na poskytovanie vzdialeného prístupu k systému, preto posielajú veľmi málo, ak vôbec nejaké súkromné údaje, alebo údaje o inteligentnom systéme.

Samozrejme, ak sa stále rozhodnete pridať hlasového asistenta do svojho inteligentného systému za účelom hlasového ovládania, stále vám môžu vzniknúť určité problémy s ochranou súkromia a dôveryhodnosťou. Tieto problémy však budú obmedzené na prípady, keď používate svoj hlas na ovládanie riadiacej jednotky.

+ Väčšina centrálnych riadiacich jednotiek ukladá interakcie, scény a rutiny pripojených zariadení v súkromí (lokálne)

– Hlasoví asistent typicky počuje všetko, čo sa deje vo vašej domácnosti a posiela údaje do svojej Cloudovej služby

9) Využite svoje existujúce zariadenia

Ako už bolo spomenuté, väčšina centrálnych riadiacich jednotiek sa zameria na jednu alebo dve základné technológie, napríklad Z-Wave a ZigBee a popri tom ponúkajú možnosti integrácie s inými systémami a zariadeniami od rôznych výrobcov a s rôznymi technológiami.

To znamená, že ak ste už kúpili nejaké chytré zariadenie, existuje šanca (v niektorých prípadoch pomerne veľká), že vaše existujúce zariadenie bude spolupracovať s vašou novou riadiacou jednotkou.

Na druhej strane iba niektorý hlasový asistenti podporujú technológiou ZigBee a aj keď podporujú, podpora je obmedzená iba na malý počet zariadení. A v prípade väčšiny hlasových asistentov bez vstavanej podpory rádiového protokolu ZigBee, integrácia je možná iba v prípade, ak dokúpite centrálnu jednotku, po prípade ak výrobca zariadenia si dal záležať a riešil integráciu do hlasových asistentov cez pridružené aplikácie, alebo Cloudové služby.

+ Centrálna riadiaca jednotka vo väčšine prípadov podporuje integráciu širokej škály rôznych zariadení a je veľká šanca, že vaše smart zariadenie bude možné automatizovať

– Typicky Hlasový asistent nedokáže priamo komunikovať s chytrým zariadením ak nebola riešená podpora.

wireless-protocols-z-wave-zigbee-wifi

10) Wi-Fi je vhodné len v malom rozsahu

Z-Wave a ZigBee sú bezdrôtové komunikačné technológie, ktoré používajú spoľahlivé nízkoenergetické rádiové vlny. Tie ľahko prechádzajú cez steny, podlahy, či nábytok, čo znamená, že nepotrebujete nové káblové vedenie a hlavne nepotrebujete búrať. Funkcie – ako sú obojsmerná komunikácia, aktualizácie stavu a mesh siete – sa spoja, aby sa zaistila spoľahlivosť a odolnosť Smart Home systému – ľahko sa dá preveriť, či svetlo v garáži po zatvorení dverí naozaj zhaslo.

Pomocou Z-Wave a / alebo ZigBee viete ľahko vytvoriť moderný inteligentný dom. Vďaka tomu môžete ovládať svoje svetlá, elektrické spotrebiče, kúrenie, zabezpečenie, bezpečnosť a multimediálne zariadenia iba jediným stlačením tlačidla. Oba tieto protokoly podporujú niekoľko stoviek Smart Home zariadení ako súčasť ich mesh siete – pri Z-Wave je to maximálne 232 zariadení na jednu jednotku a pri a ZigBee je teoretické maximum až cca. 64 000zariadení!

Nie je neobvyklé, že váš Smart Home systém sa časom rozrastie cez sto alebo viac zariadení. Preto je potrebné premýšľať a plánovať, koľko zariadení by ste mohli ovládať v každej miestnosti.

Súčasný štandard WiFi je vhodný na úlohy spojené s veľkým množstvom dát, ako je napríklad streamovanie videa, telefonovanie, počúvanie hudby a hranie hier cez počítače, notebooky, smartfóny a tablety. Bohužiaľ však WiFi nie je vhodné pre situácie, keď existuje veľa zariadení, ktoré potrebujú rýchlo komunikovať, ale prenášajú menšie množstvo dát.

Väčšina bežných WiFi sietí je navrhnuté tak, aby podporovali menší maximálny počet pripojených zariadení – zvyčajne medzi 32 a 64. Takže keď spočítate všetky WiFi zariadenia, ktoré už používate, možno zistíte, že sa k týmto limitom približujete.

+ Centrálna riadiaca jednotka s podporou Z-Wave a / alebo ZigBee, môže podporovať niekoľko stoviek zariadení.

– Hlasový asistent ponúka iba WiFi pripojenie, ktoré v bežných WiFi sieťach môže podporovať iba obmedzený počet zariadení

11) Vyhnite sa obmedzeniam jednej hlasovej služby

V dnešnom modernom živote pravdepodobne všetci privítame určitú formu asistencie pri bývaní. Hlavne keď sa jedná o služby hlasového asistenta.

Či už ste fanúšikom Amazon Alexa, Apple Siri alebo Google Assistant, hlasového asistenta sa dá použiť na interakciu s vaším inteligentným domom tak, ako nikdy predtým. Od ovládania svetiel, cez úpravy teploty v miestnosti, odpovedania na vaše telefonáty, kontroly, kto je pri vstupných dverách, alebo spúšťania celých sekvencií udalostí jediným slovom, ovládanie hlasom už nie je vízia budúcnosti – teraz môžeme byť všetci ako Tony Stark z Ironman a četovať s našou vlastnou verziou Jarvisa!

Čo sa však stane, ak vaša domácnosť je rozdelená? Aj keď vy možno uprednostňujete zariadenia Apple a hlasovú službu Siri, možno váš partner alebo vaše deti uprednostňujú Android a Google Assistant, alebo možno Alexu a jej vtipné odpovede.

Keď k svojim inteligentným domácim zariadeniam pripojíte hlasového asistenta, očakávate, že budete mať nad nimi úplnú kontrolu. Možno však neuvedomujete, že pripojenie iného hlasového asistenta môže spôsobiť najrôznejšie problémy. Čo ak požiadate Alexu, aby zhasol svetlo a váš partner potom požiada Siri, aby ho zapol – Siri si však myslí, že svetlo je stále zapnutý, pretože nedostal spätnú väzbu o vypnutí a tak svetlo nezapne.

Ak vlastníte centrálnu riadiacu jednotku, tak služba hlasového asistenta je doplnková a centrálna riadiaca jednotka je „zodpovedná“ za stav a za aktualizáciu všetkých pripojených zariadení a ich hlásenie do hlasových asistentov. To znamená, že môžete použiť toľko rôznych hlasových asistentov, koľko chcete – môžete kombinovať medzi výrobcami a modelmi tak, ako vyhovuje vám a vašej rodine.

+ Centrálna riadiaca jednotka dokáže bezproblémovo komunikovať s ľubovoľným počtom rôznych hlasových asistentov

– Hlasový asistent typicky pracuje izolovane a môže dôjsť k zmätku, keď ďalší hlavový asistent sa tiež pokúša ovládať vaše Smart Home zariadenie.

apple-homekit-google-assistant-amazon-alexa

12) Jedna veľkosť nesedí každému

Centrálne riadiace jednotky zvyčajne ponúkajú plnohodnotné webové rozhranie (UI), ako aj špeciálne aplikácie pre smartfóny / tablety. Je to záruka na flexibilitu, akými rôznymi spôsobmi môžete ovládať, prispôsobiť a zmeniť nastavenia svojich Smart Home zariadení. Môžete použiť akýkoľvek počítač, notebook, smartfón, tablet alebo niekedy aj televízor.

Okrem toho mnoho centrálnych jednotiek ponúkajú dobre zdokumentované aplikačné programovacie rozhrania (API), ktoré vývojárom tretích strán umožňujú písať ďalšie webové používateľské rozhrania, aplikácie alebo doplnky. Také doplnky vám dávajú oveľa viac spôsobov, ako nakonfigurovať, spravovať, rozšíriť a ovládať svoj inteligentný dom.

Toto však pri hlasových asistentoch neplatí. Tu máte k dispozícii iba predvolenú aplikáciu jedného výrobcu. Táto aplikácia zvyčajne ponúka iba veľmi jednoduché používateľské rozhranie so základnými funkciami a možnosťami. To môže byť obmedzujúce nie len v tom, akými spôsobmi môžete ovládať systém, ale aj v tom, čo všetko dokážete integrovať do vášho inteligentného domu.

Vo väčšine prípadov to znamená, že ste nútení kúpiť konkrétne zariadenie, aby ste dosiahli určitú funkčnosť. Napríklad nebudete môcť použiť starý Android tablet ako ovládací panel, keďže operačný systém je už zastaraný a aplikácia vyžaduje novšiu verziu. Tak je jedinou možnosťou kúpiť si nový nástroj na ovládanie.

+ Centrálne riadiace jednotky zvyčajne poskytujú viac rozhraní – hlasových asistentov, aplikácie pre smartfóny, aplikácie pre tablety, webové používateľské rozhrania, ručné ovládania, aplikácie tretích strán, vlastné (vstavané) ovládacie obrazovky, atď.

– Hlasový asistent ponúka ovládanie iba hlasom a aj to iba prostredníctvom vyhradenej aplikácie

13) WiFi nie je vhodné pre batériové zariadenia

Technológie Z-Wave a ZigBee boli špeciálne navrhnuté tak, aby využili malé množstvo energie na komunikáciu. Preto sú vhodné na použitie v batériových zariadeniach, ako sú senzory pohybu, dverí, okolitého prostredia a bezpečnostných detektoroch.

Na šetrenie energie tieto zariadenia používajú funkcie  „hlboký spánok“ a „zobudenie“, čo znamená, že zariadenia komunikujú iba v nevyhnutných prípadoch. Vďaka mesh networkingu (sieťová štruktúra ZigBee a Z-Wave) takéto batériové zariadenie môže komunikovať s najbližším trvalo zapojeným zariadením (zvyčajne všetky trvalo zapojené zariadenia fungujú ako opakovače) a nepotrebuje tak vynaložiť väčšiu energiu nato, aby dáta posielal priamo do centrálnej jednotky.

Hore uvedené funkcie sú zárukou nato, že výmena batérie bude potrebná len zriedka a že takéto zariadenia vydržia aj niekoľko rokov napriek tomu, že sú multi-detektormi (naraz slúžia ako detektor pohybu, svetla, vlhkosti, alebo iných hodnôt).

WiFi na druhej strane je protokol typu od-bodu-k-bodu (point-to-point), kde akékoľvek zariadenie musí byť schopné komunikovať priamo s najbližším WiFi prístupovým bodom (Access Point). Ak prístupové body nemáte dobre rozmiestnené v dome (čo zvyčajne nie je obvyklé, keďže domácnosti majú často len jeden WiFi router), pre mnohé zariadenia vzdialenosť na komunikáciu bude väčšia. To priamo úmerne súvisí s potrebou vynaloženia väčšej snahy za zabezpečenie dostatočnej komunikácie a spotrebou väčšieho množstva energie – skrátená životnosť.

+ Batériové zariadenia na báze Z-Wave a ZigBee majú oveľa lepšiu výdrž, ako WiFi zariadenia. Na komunikáciu s takými batériovými zariadeniami potrebujete centrálnu riadiacu jednotku.

– Hlasový asistent vie komunikovať iba s WiFi a Ethernet zariadeniami.

mesh-system-coverage

14) Záleží na správnom umiestnení riadiaceho systému

Väčšina centrálnych riadiacich jednotiek je navrhnuté na inštaláciu v uzavretých, centralizovaných priestoroch, aby mali čo najlepší dosah na všetky zariadenia v dome. Riadiaca jednotka vôbec nepotrebuje byť na viditeľnom mieste (okrem niektorých výnimiek), takže môžete umiestniť v podkroví, pod schodiskom, v skrini alebo na iné skryté miesto.

Pre hlasových asistentov opak je pravdou. Tie musíte umiestniť na najviac frekventované miesto, kde vám môžu najviac asistovať. Toto však znamená, že ich umiestnenie z pohľadu dosahu signálu na iné zariadenia vôbec nie je správne. Práve preto hlasový asistent s inou ako WiFi technológiou môže byť zbytočné plytvanie peniazmi.

+ Centrálna riadiaca jednotka bola navrhnutá na umiestnenie na optimálne miesto s najlepším dosahom signálu.  

– Hlasový asistent je umiestnený na vhodné miesto pre hlasovú asistenciu a preto má horšie pokrytie signálu.

15) Zálohovanie a obnova dát

V dnešnej dobe, keď máme veľa dáta a dôležité informácie v digitálnej podobe je nesmierne dôležité, aby sme ich mali zálohované bez ohľadu nato, či sa jedná o dáta v počítači, v tablete, v telefóne, alebo dokonca v TV. Takmer všetky tieto zariadenia ponúkajú určitú formu zálohovania a obnovy.

Centrálne riadiace jednotky sa nelíšia a väčšina ponúka rôzne prostriedky na zálohovanie a obnovenie údajov o systému: zariadenia, logiky, nastavenia, parametre a konfigurácie, scény a rôzne ďalšie informácie. To znamená, že v prípade zlyhania centrálnej jednotky môžete rýchlo a bez väčších komplikácií znovu sfunkčniť systém. V niektorých prípadoch ani netreba znova párovať zariadenia.

Bohužiaľ táto funkcionalita zatiaľ neexistuje v hlasových asistentoch. V prípade akýchkoľvek problémov pravdepodobne budete musieť začať od nuly. A keďže do hlasového asistenta priamo nepárujete Smart Home zariadenie, párovanie musí prebiehať cez Cloudové služby.

Obnova systému založeného iba na hlasovom asistentovi je o to komplikovanejšia, že pred pridaním zariadenia musíte všetky aplikácie a doplnky znovu nastaviť. A keď máte viac ako 20 zariadení (čo stále nie je veľa), celý proces bude časovo náročná nočná mora.

+ Centrálna riadiaca jednotka poskytuje osvedčené postupy zálohovania a obnovy dát o systéme

– Hlasový asistent funkciu zálohovania a obnovenia dát vôbec neposkytuje

Záver

Ak pri čítaní tohto článku máte pocit, že centrálna riadiaca jednotka je ideálne riešenie pre vytvorenie Smart Home systému, máte pravdu. Vo všeobecnosti sa nedá porovnať funkcie hlasového asistenta s funkciou riadiacej jednotky, každý je určený na svoj cieľ a to by sme mali všetci rešpektovať.

Určite platí, že hlasoví asistenti sú, alebo budú zohrávať dôležitú funkciu v každodennom živote aj pre Smart Home systémy, mali by sa však považovať ako doplnkové zariadenia (ďalšia forma ovládania) a nie ako samotné ovládače na Smart Home systém.

Pevne veríme, že výber centrálnej riadiacej jednotky so širokou kompatibilitou a interoperabilitou, rôznymi modernými technológiami je tou správnou voľbou na začiatok vašej cesty vo svete Smart Home.

Výber správnej centrálnej jednotky môže byť zložitý a náročný proces, keďže každá centrálna jednotka spravuje podobné veci rôznymi spôsobmi, má rôzne užívateľské rozhranie, poskytuje rôzne funkcie a má iné ceny.

Práve preto pre vás chystáme uverejniť veľký a rozsiahly článok o jednotlivých riadiacich jednotiek, kde vám pomôžeme porozumieť rôznym funkciám a vlastnostiam rôznych značiek.

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií

Naša ponuka Smart Home jednotiek

Naša ponuka hlasových asistentov