tado-smart-termostat-banner

Inteligentné kúrenie – aké výhody prináša a aké sú najnovšie trendy a produkty

Aké výhody vám môže priniesť domáca automatizácia pre vaše kúrenie?

Krátka odpoveď je: Inteligentné kúrenie vám prináša viac pohodlia, zvýšený komfort a zníženie účtov za energiu. Jedným slovom: Inteligenciu.

Ale moment, veď každý máme doma termostat / regulátor, na ktorom nastavíme teplotu ktorú chceme, tak prečo je potrebná inteligencia? To vám vysvetlíme v dnešnom článku.

V lepšom prípade váš existujúci vykurovací systém už teraz je ovládaný nejakou formou časovača (kde je možné nastaviť denné alebo týždenné programy) a v tom horšom prípade reguláciu teploty v domácnosti má na starosti starý, klasický termostat s otočným kolieskom, kde na zmenu teploty potrebujete koliesko otočiť.

V oboch prípadoch však platí základné pravidlo: môžete ušetriť až 30% nákladov na energiu, tak prečo by ste to neriešili?

Inteligentné kúrenie a jeho výhody?

Ako sme vyššie písali, inteligentné kúrenie prináša niekoľko výhod, ktorá určite stoja za zváženie. Nižšie vám popíšeme detailnejšie čo jednotlivé výhody znamenajú a ako sa môžu prejaviť v skutočnosti. Okrem toho vám vysvetlíme aj ďalší faktor na rozhodnutie, ktorou je zónové vykurovanie. Ak naozaj uvažujete nad inteligentným vykurovaním, tento faktor by ste mali zvážiť, lebo v skutočnosti vám zaručene prináša značnú úsporu nákladov.

Viac pohodlia

V prípade, že máte inteligentné kúrenie, tak vy sa rozhodujete, ktoré miestnosti (zóny) vášho domu sú vykurované, kedy sú vykurované a na akú teplotu. Napríklad môžete sa rozhodnúť, že obývané miestnosti majú byť vykurované na 20 °C ráno, 18 °C počas dňa a 22 °C večer a v prípade dovolenky chcete, aby teplota bola temperovaná na fixných 16 °C. Samozrejme dá sa ísť až do detailov a mať každú miestnosť vyhrievanú na inú teplotu. Systém domácej automatizácie zvládne všetko za vás, takže vy sa nemusíte starať.

Zvýšený komfort

Nie je potrebné fyzicky skontrolovať a nastaviť požadované teploty na termostatoch v jednotlivých miestnostiach, alebo na radiátorových ventiloch, keďže všetky zariadenia sa môžu o seba starať na základe automatických plánov, podľa času, alebo podľa prítomnosti (napr. na základe stavu alarmu). Rovnako dôležité je, že inteligentné kúrenie môžete ovládať aj zo svojho smartfónu bez ohľadu nato, či ste doma alebo preč. Kúrenie môžete zmeniť, aj keď ste na dovolenke!

Úspora energie

Inteligentným riadením vykurovania môžete výrazne znížiť svoje náklady na energiu – aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv. Nejde len o riadenie teploty na základe času, ale aj o využitie ďalších komponentov systému domácej automatizácie.

Napríklad teplota nastavená v detskej izbe je vyššia ako v spálni. Počas dna sa deti hrajú a je im v izbe príliš teplo. Aby sa schladili otvoria okno. No a keď je zimné obdobie, toto riešenie je veľmi efektívne na rýchle zníženie pocitovej teploty. Deti si však neuvedomujú (prečo by mali), že pri otvorenom okne zbytočne míňate peniaze na vykurovanie – oni len chcú mať chladnejšie. V tom lepšom prípade sami zatvoria okno, ale až po hodine, v horšom prípade okno zostane otvorené až kým dospelí to nevšimne.

Jednoduchým inteligentným riešením v prípade podlahového vykurovania je magnetický senzor na detekciu otvoreného okna a v prípade radiátorov je inteligentná hlavica na radiátoroch s detekciou otvoreného okna. Po otvorení okna systém domácej automatizácie automaticky vypne vykurovanie v miestnosti, čo pomáha znižovať plytvanie teplom a šetriť náklady na bývanie.

Zónové vykurovanie vs. klasické vykurovanie

Nevýhoda centrálneho vykurovania spočíva práve v tom, že celý dom kúrite na základe toho, akú teplotu namerá termostat v referenčnej miestnosti. A termostat typicky je umiestnený na chodbe, ktorá vám neposkytuje správnu referenčnú teplotu. Prečo je to tak? Lebo dlhé desaťročia inštalatéri a developeri boli zvyknutý dať termostat na chodbu a tento zvyk stále pretrváva. Bohužiaľ sa neprispôsobujú novým možnostiam a výhodám nových technologických riešení. Následne sa stane, že buď celý dom kúrite zbytočne dlho (v prípade, že na chodbe je chladnejšie ako napr. v obývačke), alebo nedostatočne (v prípade, že chodba je v strede domu a teplo sála z každej miestnosti cez otvorené dvere, alebo z podlahy cez potrubia, ktoré vedú cez chodbu do jednotlivých miestností).

tado-inteligentne-kurenie

Samozrejme investícia do zónovej regulácie je väčšia ako zriadenie centrálneho vykurovania, ale efektívnejšie zónové vykurovanie vám môže vrátiť investíciu už za 1 rok a tak od 2. roka už šetríte na nákladoch. Je tak naozaj logické mať iba termostat na celý dom? V dnešnej dobe existuje veľa flexibilných možností a tak vôbec nezáleží na tom, či máte nový dom a pripravenú elektroinštaláciu, alebo starší dom bez prípravy.

Po vytvorení vykurovacích zón každú zónu je možné samostatne zapnúť / vypnúť alebo regulovať na rôzne teploty počas dňa. Toto vám prináša komfortné bývanie, keďže systém umožní vykurovať iba tie časti domu a na také teploty, aké potrebujete. A práve to vám pomáha šetriť financie. Dobrou správou je, že zónové vykurovanie môžete vytvoriť aj pri takých existujúcich podmienkach, ktoré by inak vyžadovali drahé inštalatérske práce a zmeny – vo svete smart home už existujú produkty a riešenia na akúkoľvek situáciu.

Inteligentné kúrenie - výber správneho systému

Ako ste sa mohli dočítať vyššie, inteligentné kúrenie vám naozaj prinesie svoje výhody.  Na našej stránke je pomerne ľahké nájsť ten vhodný systém domácej automatizácie na regulovanie vykurovania.

Ponúkame rôzne systémy, ktoré pokryjú širokú škálu vykurovacích systémov. V ponuke máme tak samostatné riešenia určené výlučne na vykurovanie, ako aj smart zariadenia, ktoré musia byť súčasťou systému domácej automatizácie (založené na báze centrálneho riadiaceho systému). Otázka ktorý systém vám vyhovuje závislý len od vašich potrieb a požiadavkách. V niektorých prípadoch inštalácia je svojpomocná a zvládnete to sami, no v iných prípadoch potrebujete poradiť, alebo dokonca mať systém nainštalovanú profesionálom. V každom prípade však neváhajte nás kontaktovať, sme tu pre vás.

Systémy inteligentného vykurovania v našej ponuke

Z-Wave

Z-Wave je bezdrôtová technológia domácej automatizácie so vzájomnou kompatibilitou zariadení od rôznych výrobcov. Pomocou Z-Wave je možné zostaviť inteligentné zónové vykurovanie pre celý dom bez ohľadu na existujúcu prípravu. Je to najkomplexnejšia a najflexibilnejšia voľba, keďže produkty od rôznych výrobcov je možné kombinovať práve v závislosti od toho, aké máte existujúce kúrenie, prípravu na zónové vykurovanie a požiadavky. Skratka voľba Z-Wave systému je možná v každom prípade.

V aplikácií na telefóne či v PC máte prehľad o tom, ktorá zóna a na akú teplotu sa vykuruje, je možné dočasne alebo trvalo zmeniť teploty a tiež je možné nastaviť dovolenkový režim. Vzhľadom na komplexnosť systému je pravdepodobné, že pred inštaláciou budete potrebovať odbornú poradu alebo rovno profesionálnu montáž. V takom prípade nás neváhajte kontaktovať. Viac informácií o Z-Wave nájdete tu…

Google Nest

Google Nest termostat je určite jedným z najkrajších termostatov, ktoré sú po rokoch stále dostupné na trhu: má farebný displej, sledovanie prítomnosti a automatickú reguláciu vykurovania v prípade, že nikto nie je doma. To znamená, že Nest podporuje Geolokáciu (lokácia telefónov) a v kombinácií so vstavanými senzormi vždy dokáže presne určiť, či niekto je doma, alebo nie.

Po inštalácií termostat sa spustí do režimu učenia sa, kde pomocou chytrých algoritmov sa naučí zvyky rodiny (kto a kedy je doma). Následne vytvorí svoj vlastný program vykurovania pre maximálny komfort a šetrenie nákladov. Samozrejme termostat je chytrý a nikdy sa neprestane učiť.

Google Nest termostat je obzvlášť vhodný pre centrálne vykurovanie, keďže v balení nájdete všetko potrebné: spínač na kotol ako aj termostat. V prípade, že nemáte existujúcu prípravu na termostat, je možné dokúpiť stojan a tak termostat umiestniť na policu, komodu, alebo na stenu.

Nevýhodou je potreba stáleho napájania, takže treba rátať s tým, že ak nemáte káblovú prípravu od kotla na termostat, tak termostat bude potrebné zapojiť do zásuvky cez adaptér a microUSB kábel. Okrem toho ak chcete mať zónové vykurovanie, tak samotná investícia môže vyjsť pomerne draho, keďže pre každú zónu potrebujete jeden termostat a ten sa predáva iba komplet v balení so spínačom.

3. generácia termostatu prináša ešte viac funkcií a dokáže ovládať aj teplú vodu alebo komunikovať s kotlom cez digitálnu zbernicu (iba kotle, ktoré podporujú protokol Opentherm: napríklad Viessmann, Attack, Atag, Geminox – funkciu preverte u výrobcu) pre ekvitermické riadenie vykurovania.

Aplikácia poskytuje všetky chytré funkcie bez mesačných poplatkov, takže môžete si byť istý, že za prémiovú cenu dostanete špičkové riešenie.

Ďalšie informácie nájdete na stránke výrobcu.

Netatmo

Riešenie od spoločnosti Netatmo je veľmi rýchle, intuitívne a flexibilné. Tak ako v prípade Nest termostatu, zariadenie sa pripája priamo k domácej Wi-Fi. V ponuke je tak termostat, ako aj radiátorové hlavice a tak bez problémov sa dá Netatmo použiť pre centrálne vykurovanie, pre radiátory alebo dokonca aj v kombinácií a tak problém nie je ani zónové vykurovanie.

Výhodou riešenia Netatmo je nezávislosť od existencie napájacieho kábla, takže ak nemáte elektrickú prípravu, žiaden problém – tak termostat ako aj radiátorové hlavice sa napájanú z batérie. Okrem toho bez extra mesačného poplatku získate všetky dostupné funkcie. Radiátorové hlavice majú detekciu otvoreného okna pre maximalizáciu šetrenia a systém je Google Home a Apple Homekit kompatibilný.

Okrem kúrenia Netatmo predáva aj chytré zariadenia pre meteostanicu, alebo zariadenia potrebné pre vytvorenie chytrého alarm systému.

Je to jeden z najštýlovejších termostatov, aké sme kedy videli, a dodáva sa doslova so všetkým, čo potrebujete v balení!

Celá škála produktov značky Netatmo nájdete tu…

Ďalšie informácie nájdete na stránke výrobcu.

Tado

Tado je nemecká firma, ktorá potrpí na detailoch a na všestrannosti. Ich produkty sú orientované na maximálnu flexibilitu a na integráciu vykurovania a chladenia v jednej aplikácie. To žiadna iná výrobca vám neposkytuje.

Vyrábajú smart termostat, radiátorové hlavice, spínač na kotol ako aj regulátor na klimatizáciu. Ak chcete mať istotu, že vykurovanie spolu s klímou viete ovládať jedinou aplikáciou, tak Tado je ideálne riešenie.

Samozrejme kompatibilita je zaručená tak so všetkými zariadeniami na trhu, ako aj s chytrými hlasovými asistentmi: Amazon Alexa, Google Home a aj Apple Homekit je podporovaný. Ak ekvitermické riadenie je pre vás dôležitým faktorom a vlastníte kotol, ktorý nepodporuje Opentherm zbernicu na komunikáciu s termostatom (napríklad: Buderus, Junkers, Vaillant, Protherm), tak Tado je jediné riešenie na trhu, ktorá bude kompatibilná.

Výhodou Tado je aj skutočnosť, že inštaláciu v značnej miere zvládnete aj sami, celý proces od vybalenia až po samotnú inštaláciu a spustenie je vedený cez ich webovú stránku. Krok po kroku vás informujú čo, v ktorom kroku a ako máte robiť. Všetky zariadenia (termostat aj hlavice) sú napájané batériou a tak je vhodný aj tam, kde elektrická príprava nie je prítomná.

Tak ako každé riešenie, tak aj Tado má svoje nevýhody:

V prípade zónového vykurovania potrebujete rátať aj s kotlovým spínačom, nestačí vám termostat a radiátorové hlavice – z toho hľadiska Netatmo vychádza lacnejšie.

Pre automatické použitie všetkých chytrých funkcií potrebujete platiť mesačný poplatok vo výške 2,99 Eur. Jedná sa o 2 funkcie:

  • automatické vypnutie radiátora v miestnosti pri detekcií otvoreného okna. Táto funkcia vám umožňuje automaticky dočasne vypnúť radiátor pokiaľ je okno otvorené, aby zamedzil plytvaniu s teplom.
  • regulácia vykurovania na základe geolokácie (polohy telefónov). To znamená, že systém automaticky stiahne požadovanú teplotu v prípade, že všetci členovia rodiny sú preč a vráti naspäť na komfortnú už keď prichádzate domov.

Samozrejme mesačný poplatok platiť nemusíte. V takom prípade vás systém na horeuvedené funkcie upozorní pomocou push notifikácie.

Ak plánujete mať vykurovanie aj ovládanie klimatizácie v jednej aplikácie, Tado je ideálne riešenie pre vás.

Prezrite si celú škálu produktov Tado.

Ďalšie informácie nájdete na stránke výrobcu.

Spojte sa s nami

Samozrejme ak potrebujete sa poradiť, ktoré smart riešenie by bolo pre vás vhodné, alebo by ste potrebovali aj profesionálnu montáž, neváhajte nás kontaktovať. Sme tu pre vás.

Sme na dosah

Potrebujete montáž

Kliknite sem, vyplňte formulár a mi vás kontaktujeme.

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií