chytré-merace-spotreby-energie

Chytrý merač spotreby – váš neviditeľný priateľ proti boji s rastúcimi cenami energie Zanechajte komentár

Hladáte riešenie ako šetriť energiu aj Vašu peňaženku? Tak ste na správnom mieste

Žijeme v dobe, kedy si moderný človek život bez energií nedokáže už ani len predstaviť a účet za ne celému svetu neustále narastá. Následkom toho trpí nie len naša planéta, ale aj naše peňaženky. K využívaniu energií sa však dá pristupovať aj inteligentnejšie a zodpovednejšie. Riešením môže byť tzv. smart meter – chytrý merač spotreby, ktorý Vás naučí šetriť.

Čo je to chytrý systém na monitorovanie a úsporu spotreby energie?

Vďaka tomuto systému založenému na smart zariadeniach, riadiacich jednotiek a/alebo softvéru dokážete monitorovať kde, ako a kedy využívate energiu. Pomôže Vám analyzovať plytvanie energiou a taktiež navrhne  optimalizované riešenia na čo najefektívnejšie šetrenie. To však nie je všetko, navyše tieto riešenia dokáže automaticky nastaviť tak, aby sa samé aplikovali a chovali sa podľa Vami zvolených scenárov. Tým pádom Vám dokáže plne automaticky šetriť energiu a peniaze bez toho, aby ste museli investovať vlastný čas a námahu.

Okrem tradičnej WiFi existujú dva najpoužívanejšie protokoly domácej automatizácie, vďaka ktorým dokážete zefektívniť využívanie smart zariadení a následnú úsporu energie – ZigBee a Z-Wave. Obe technológie ponúkajú cenovo dostupné a ľahko inštalovateľné zriadenia na kontrolu spotreby energie. Pomocou riadiacich jednotiek, produkty ZigBee aj Z-Wave môžu byť pripojené k internetu, posielať upozornenia a umožňujú vzdialený prístup a ovládanie. Aký je však medzi nimi rozdiel, a ktorý je pre Vás vhodnejší?

Chytrý Merač spotreby poskytuje aj aplikáciu na meranie

Flexibilné riešenie pre takmer všetky zariadenia chytrej domácej automatizácie. Jedná sa o poprednú technológiu, ktorá vyniká pokročilímy funkciami.

  • Obojsmerná komunikácia

    prebieha medzi koncovými zariadeniami a riadiacou jednotkou vrátane ukladania správ. Tým pádom napr. nie len pošlete príkaz "zapni svetlo" ale dostanete aj spätnú väzbu, že svetlo sa zaplo

  • Mesh networking

    všetky trvalo napájané zariadenia (napr. spínače svetiel) slúžia aj ako opakovače pomocou ktorého systém automaticky pokrýva mŕtve body signálu – ideálne riešenie pre veľké domy, alebo staré domy s hrubými stenami

  • Nezávislá frekvencia

    Vďaka bezdrôtovej technológie Z-Wave môžete využívať až 232 zariadení na jednu centrálnu jednotku bez toho, aby ste nezahltili WiFi sieť.

  • Nízkoenergetické riešenie

    Energeticky najúspornejší protokol, na komunikáciu stačí iba niekoľko kB dát.

  • Kompatibilita

    Na trhu existuje viac ako 2400 kompatibilných produktov od 700 výrobcov...

Celý sortiment zariadení podporujúcich systém Z-Wave je rozsiahly aj v našom obchode. Preto v ďalšej sekcie vyberieme iba niekoľko vhodných produktov ako naše odporúčania. Ak však chcete vidieť kompletný sortiment, stačí ak prejdete na stránku obchodu a vyfiltrujte produkty podľa potrieb.

Zigbee je skvelý systém pre lacné a zároveň efektívne automatické ovládanie chytrej domácnosti. Do popredia sa dostal hlavne v posledných rokoch pomocou vylepšenej verzie 3.0, vďaka ktorému teraz existuje už pomerne veľa produktov.

  • Jednoduché ovládanie

    Interaktívne spravovanie z Vášho smart home systému

  • Mesh networking

    Stabilná sieť a skvelý signál vďaka mesh-networkingu

  • Rýchle upozornenia na smartfón

    SMS a email notifikácie (cez riadiacu jednotku)

  • Úsporné riešenie

    Razantné zníženie nákladov vďaka skvele spracovanému distribuovaniu energie do zariadení

  • Kompatibilita

    Možnosť využívania zariadení od viacerých výrobcov pri zachovaní vzájomnej kompatibility.

Celý sortiment zariadení podporujúcich systém ZigBee v posledných rokoch podľa nás expandoval rýchlejšie ako Z-Wave, stále však existujú aspekty, kde existuje riešenie iba v podobe Z-Wave. To však môže onedlho sa zmeniť.

Vďaka inováciám a rastúcim potrebám zákazníkov v poslednej dobe vznikla expanzia produktov aj na báze WiFi. Pre jednoduchého spotrebiteľa je to skvelá príležitosť vstúpiť do sveta Smart Home produktov.

Čo na jednej strane je výhoda WiFi produktov, je na druhej strane aj nevýhoda. Čím viac WiFi komponentov máte, tým viac zahltíte WiFi sieť a zostane menej pásma pre vaše telefóny alebo tablety (obmedzenie prehrávanie videí čí hudieb). Tiež WiFi produkty sú často ktár závislé od daného výrobcu a v niektorých prípadoch je obmedzená možnosť automatizácie.

  • Nepotrebuje hub

    Všetky WiFi zariadenia po zapojení je možné rýchlo a jednoducho párovať priamo na váš router bez potreby nejakej riadiacej jednotky alebo bridgu.

  • Jednoduché riešenie

    Pridáte zariadenie do vášho konta a hneď môžete dostať SMS a email notifikácie bez zbytočného párovania a komplexnosti

  • Interoperabilita

    Mnoho produktov už okrem ovládania cez telefón podporuje hlasových asistentov pre ovládanie aj cez Google, Amazon alebo iOS.

Naše odporúčanie je, že ak len začínate, alebo nechcete riešiť komplexnejšie veci, tak WiFi produkty sú v poriadku, ale ak plánujete mať komplexnejšie riešenie, alebo do budúcna systém rozšíriť, tak skôr hľadajte Z-Wave alebo ZigBee riešenie.

Výber vhodného komponentu ako chytrý merač spotreby

Ak máte vybraný vyhovujúci protokol vďaka ktorým zautomatizujete celú domácnosť, je na rade výber vhodných kompatibilných zariadení. Zostavili sme pre Vás zoznam užitočných produktov, ktoré Vám zabezpečia efektívnu úsporu energie, skvelé inteligentné funkcie a rýchlu návratnosť nákladov. Pomer cena a kvalita je pre nás Alfou a Omegou.

Inteligentné zásuvky

Chytré zásuvky sú adaptéry, ktoré sa rozdeľujú na indoorové a outdoorové. Zapájajú sa do klasických zásuviek a umožňujú systému ovládať spotrebiče (zap./vyp.) na základe nastavených časov, alebo pomocou iných senzorov, ako je napríklad detektor pohybu. Vďaka tomu si môžete nastaviť automatické zapínanie svetla pri vstupe do miestnosti a vypnutie keď v miestnosti nieje detekovaný žiadny pohyb. Niektoré taktiež dokážu priamo sledovať spotreby energie zapojených spotrebičov.

Merače spotreby

Smart meter Vám umožňuje merať spotrebu elektrickej energie buď celého vášho domova, alebo určitej časti – zvyčajne sú to zariadenia, ktoré sa montujú buď do elektrického rozvádzača vo vnútri, alebo v prípade rodinných domov do skrine pri elektrickej prípojke. Ich hlavnou úlohou je poskytnutie informácií, ktoré potrebujete, aby ste zistili výkyvy v spotrebe elektrickej energie a vedeli určiť, ako dané problematiky odstrániť (napr. vypínanie spotrebiča, vytváranie / zmena časovača, výmena spotrebiča či zariadenia).

Centrálne jednotky

Centrálna riadiaca jednotka je srdcom vášho domáceho automatizačného systému, ktorý vám umožňuje konfigurovať a ovládať celú sieť. Jednu potrebujete vždy, ak plánujete kúpiť zariadenia na komunikačnej báze Z-Wave alebo ZigBee. Pri WiFi produktoch nie je potrebná riadiaca jednotka, nezabudnite však, že pokročilé automatizácie s WiFi produktmi často krát nie je možná. V dnešnej dobe sú už rozšírené riadiace jednotky, ktoré majú obe hlavné komunikačné štandardy (aj Z-Wave aj ZigBee) a keďže sú pripojené do lokálnej siete, tak je možné integrovať aj niektoré WiFi zariadenia.

Na našich Wiki stránkach nájdete mnoho informácií o smart home systéme aj o riadiacich jednotkách. V dedikovanom článoku vám vysvetlíme, prečo potrebujete riadiacu jednotku a v čom je to viac ako hlasový asistent.

Nižšie nájdete nami zvolené riadiace jednotky, ktoré vám poskytnú automatizáciu na pokročilej úrovni.

Ak si túžite rozohriať jakuzzi ešte po ceste domov z práce, zapnúť svetlo automaticky ako otvoríte dvere a zhasnúť ho aj z postele bez nutnosti vstávať a pri tom všetko dokonca šetriť energiu a peniaze, inteligentná domácnosť a chytrý merač spotreby je práve pre Vás!

Smart Home Wiki

Všetky informácie týkajúce sa Smart Home nájdete na jednom mieste:

Smart home technológie | Hlasoví asistenti | Terminológie | Odporúčania pred nákupom

Recenzie a porovnania funkcií zariadení | Mnoho ďalších informácií

Pridaj komentár